Divoká prasata jako zdroj probiotických bakterií pro prasata domácí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000193" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000193 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://naschov.cz/divoka-prasata-jako-zdroj-probiotickych-bakterii-pro-prasata-domaci/" target="_blank" >https://naschov.cz/divoka-prasata-jako-zdroj-probiotickych-bakterii-pro-prasata-domaci/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Divoká prasata jako zdroj probiotických bakterií pro prasata domácí
Popis výsledku v původním jazyce
Tato práce byla zaměřena na studium vybraných probiotických vlastností bakterií mléčného kvašení pocházejících ze střeva divokých prasat a na odolnost těchto bakterií k technologickému zpracování. Kmeny byly vybrány na základě antimikrobiální aktivity k patogenům vyskytujících se v trávicím traktu domácích prasat (toxigenní E. coli, Salmonella Typhimurium a Yersinia enterocolitica). Kmeny vykazovaly schopnost fermentace např. nestravitelných hemicelulóz, oligosacharidů, škrobů a maltózy. Ve svém genomu též neobsahovaly žádné geny související s přenosem antibiotické rezistence. Schopnost přežívat zamrazování a lyofilizaci ve zvoleném kryoprotektivním médiu se u různých kmenů lišila. Závěrem lze shrnout, že divoká prasata mohou být zdrojem potenciálně probiotických bakterií, jejichž efektivita se ukáže následně v experimentech na prasatech domácích.
Název v anglickém jazyce
Wild boars as a source of probiotic bacteria for domestic pigs
Popis výsledku anglicky
This work was focused on the study of selected probiotic properties of lactic acid bacteria originating from the intestine of wild pigs and on the resistance of these bacteria to technological processing. The strains were selected based on their antimicrobial activity against pathogens occurring in the digestive tract of domestic pigs (toxigenic E. coli, Salmonella Typhimurium and Yersinia enterocolitica). The strains showed the ability to ferment e.g. indigestible hemicelluloses, oligosaccharides, starches and maltose. They also did not contain any genes related to the transfer of antibiotic resistance in their genome. The ability to survive freezing and lyophilization in the chosen cryoprotective medium varied between strains. We can conclude, that wild pigs can be a source of potentially probiotic bacteria, the effectiveness of which will be shown subsequently in experiments on domestic pigs.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910351" target="_blank" >QK1910351: Divoká a domácí prasata jako zdroj probiotických kultur a vliv technologických postupů přípravy a skladby synbiotického krmiva na jeho efektivitu a funkčnost</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
82
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
65-66
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—