Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Divoká prasata jako zdroj probiotických bakterií pro prasata domácí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000193" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000193 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://naschov.cz/divoka-prasata-jako-zdroj-probiotickych-bakterii-pro-prasata-domaci/" target="_blank" >https://naschov.cz/divoka-prasata-jako-zdroj-probiotickych-bakterii-pro-prasata-domaci/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Divoká prasata jako zdroj probiotických bakterií pro prasata domácí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tato práce byla zaměřena na studium vybraných probiotických vlastností bakterií mléčného kvašení pocházejících ze střeva divokých prasat a na odolnost těchto bakterií k technologickému zpracování. Kmeny byly vybrány na základě antimikrobiální aktivity k patogenům vyskytujících se v trávicím traktu domácích prasat (toxigenní E. coli, Salmonella Typhimurium a Yersinia enterocolitica). Kmeny vykazovaly schopnost fermentace např. nestravitelných hemicelulóz, oligosacharidů, škrobů a maltózy. Ve svém genomu též neobsahovaly žádné geny související s přenosem antibiotické rezistence. Schopnost přežívat zamrazování a lyofilizaci ve zvoleném kryoprotektivním médiu se u různých kmenů lišila. Závěrem lze shrnout, že divoká prasata mohou být zdrojem potenciálně probiotických bakterií, jejichž efektivita se ukáže následně v experimentech na prasatech domácích.

  • Název v anglickém jazyce

    Wild boars as a source of probiotic bacteria for domestic pigs

  • Popis výsledku anglicky

    This work was focused on the study of selected probiotic properties of lactic acid bacteria originating from the intestine of wild pigs and on the resistance of these bacteria to technological processing. The strains were selected based on their antimicrobial activity against pathogens occurring in the digestive tract of domestic pigs (toxigenic E. coli, Salmonella Typhimurium and Yersinia enterocolitica). The strains showed the ability to ferment e.g. indigestible hemicelluloses, oligosaccharides, starches and maltose. They also did not contain any genes related to the transfer of antibiotic resistance in their genome. The ability to survive freezing and lyophilization in the chosen cryoprotective medium varied between strains. We can conclude, that wild pigs can be a source of potentially probiotic bacteria, the effectiveness of which will be shown subsequently in experiments on domestic pigs.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910351" target="_blank" >QK1910351: Divoká a domácí prasata jako zdroj probiotických kultur a vliv technologických postupů přípravy a skladby synbiotického krmiva na jeho efektivitu a funkčnost</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    82

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    65-66

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus