Charakteristika laktobacilů izolovanýh z trávicího traktu kojenců
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892676" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892676 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Charakteristika laktobacilů izolovanýh z trávicího traktu kojenců
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo charakterizovat kmeny laktobacilů izolované z trávicího traktu plně kojených dětí a jejich vlastnosti porovnat s komerčním probiotickým kmenem Lbc. acidophilus LA-5 a sbírkovým kmenem Lbc. acidophilus CCDM 406. Mezi těmito kmeny byly nalezeny významné rozdíly a to především v růstu a kysacích aktivitách v mléce, životaschopnosti v prostředí simulujícím trávicí trakt, schopnosti autoagregace a antimikrobiální aktivitě proti podmíněně patogenním mikroorganismům. Z výsledků vyplynulo, že izolát Lbc. casei ZU10 by mohl být vhodnou doplňkovou kulturou s probiotickými vlastnostmi. Nejlepší adhezi ke střevní stěně ze všech izolátů by měl mít kmen Lbc. acidophilus Z3 díky nejlepší schopnosti autoagregace a hydrofobicitě povrchu buněk. Ostatníkmeny v porovnání s vlastnostmi komerčního probiotického kmene a sbírkového kmene vykazovaly také probiotické vlastnosti ale v menším rozsahu.
Název v anglickém jazyce
Characteristics of lactobacilli isolated from intestinal tract of fully breast-fed infants
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to characterize lactobacilli strains isolated from the digestive tract of fully breast-fed infants and to compare their properties with commercial probiotic strain Lbc. acidophilus LA-5 and collection strain Lbc. acidophilus CCDM406. Significant differences were found among these strains, especially in the growth and acidifying activities in milk, viability in an environment simulating the digestive tract, the ability of autoaggregation, hydrophobicity and antimicrobial activity against potentially pathogenic microorganisms. The results showed that the isolate Lbc. casei ZU10 could be a suitable strain as an additional probiotic culture. The best adhesion to the intestinal tract should have Lbc. acidophilus Z3 due to its bestability of autoaggregation and high hydrophobicity of cell surface. Compared with commercial probiotic strain the studied strains also exhibited some probiotic properties
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
129
Číslo periodika v rámci svazku
129
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
"II"-"VI"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—