Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Charakteristika laktobacilů izolovanýh z trávicího traktu kojenců

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F11%3A43892676" target="_blank" >RIV/60461373:22330/11:43892676 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Charakteristika laktobacilů izolovanýh z trávicího traktu kojenců

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo charakterizovat kmeny laktobacilů izolované z trávicího traktu plně kojených dětí a jejich vlastnosti porovnat s komerčním probiotickým kmenem Lbc. acidophilus LA-5 a sbírkovým kmenem Lbc. acidophilus CCDM 406. Mezi těmito kmeny byly nalezeny významné rozdíly a to především v růstu a kysacích aktivitách v mléce, životaschopnosti v prostředí simulujícím trávicí trakt, schopnosti autoagregace a antimikrobiální aktivitě proti podmíněně patogenním mikroorganismům. Z výsledků vyplynulo, že izolát Lbc. casei ZU10 by mohl být vhodnou doplňkovou kulturou s probiotickými vlastnostmi. Nejlepší adhezi ke střevní stěně ze všech izolátů by měl mít kmen Lbc. acidophilus Z3 díky nejlepší schopnosti autoagregace a hydrofobicitě povrchu buněk. Ostatníkmeny v porovnání s vlastnostmi komerčního probiotického kmene a sbírkového kmene vykazovaly také probiotické vlastnosti ale v menším rozsahu.

  • Název v anglickém jazyce

    Characteristics of lactobacilli isolated from intestinal tract of fully breast-fed infants

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this work was to characterize lactobacilli strains isolated from the digestive tract of fully breast-fed infants and to compare their properties with commercial probiotic strain Lbc. acidophilus LA-5 and collection strain Lbc. acidophilus CCDM406. Significant differences were found among these strains, especially in the growth and acidifying activities in milk, viability in an environment simulating the digestive tract, the ability of autoaggregation, hydrophobicity and antimicrobial activity against potentially pathogenic microorganisms. The results showed that the isolate Lbc. casei ZU10 could be a suitable strain as an additional probiotic culture. The best adhesion to the intestinal tract should have Lbc. acidophilus Z3 due to its bestability of autoaggregation and high hydrophobicity of cell surface. Compared with commercial probiotic strain the studied strains also exhibited some probiotic properties

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    129

  • Číslo periodika v rámci svazku

    129

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    "II"-"VI"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus