Povrchové vlastnosti laktobacilů.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894777" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894777 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Povrchové vlastnosti laktobacilů.
Popis výsledku v původním jazyce
Laktobacily jsou běžným zástupcem mikroorganismů izolovaných z trávicího traktu člověka. Jejich adhese ke střevní sliznici je do značné míry ovlivněna povrchovými vlastnostmi buněk. Tyto vlastnosti závisejí na přítomnosti tzv. S-vrstvy, která ovlivňuje hydrofobicitu povrchu buňky. Cílem práce bylo porovnat hydrofobicitu, schopnost autoagregace a přítomnost S-vrstvy u zástupců rodu Lactobacillus, které byly vyizolovány z trávicího traktu kojenců, komerčního probiotického kmene Lbc. acidophilus LA-5 a sbírkových kmenů Lbc. acidophilus CCDM 406 a Lbc. acidophilus CCDM 151. Hydrofobicita byla měřena v různě polárních rozpouštědlech (xylen, hexadekan, oktan), autoagregace byla měřena spektrofotometrickou metodou. Přítomnost S-vrstvy byla zjišťována jednak elektroforézou promytých buněk v polyakrylamidovém gelu a jednak po její izolaci. Mezi jednotlivými kmeny byly zjištěny významné rozdíly ve všech jmenovaných parametrech. Sledované vlastnosti byly kmenově specifické.
Název v anglickém jazyce
Surface properties of lactobacilli.
Popis výsledku anglicky
Lactobacilli are ubiquitous microorganisms which are also found in human digestive tract. Their adhesion to intestinal mucous is considerably influenced by surface properties of cells. These properties depend on presence of S-layer which should influencehydrophobicity of cell surface. The aim of this work was to compare hydrophobicity, autoaggregation ability and presence of S-layer of different Lactobacillus species isolated from infants digestive tract with commercial probiotic strain Lbc. acidophilus LA-5 and collection strains Lbc. acidophilus CCDM 406 and Lbc. acidophilus CCDM 151. Hydrophobicity was measured in various nonpolar solvents (xylene, decane, n-pentane). Autoaggregation was measured by spectrophotometric method. Presence of S-layer was detected by electrophoresis in polyacrylamide gel. Big differences were detected in all measured parameters, all these properties were strain specific.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-838-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
138-142
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 1. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—