Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Povrchové vlastnosti laktobacilů.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894777" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894777 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Povrchové vlastnosti laktobacilů.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Laktobacily jsou běžným zástupcem mikroorganismů izolovaných z trávicího traktu člověka. Jejich adhese ke střevní sliznici je do značné míry ovlivněna povrchovými vlastnostmi buněk. Tyto vlastnosti závisejí na přítomnosti tzv. S-vrstvy, která ovlivňuje hydrofobicitu povrchu buňky. Cílem práce bylo porovnat hydrofobicitu, schopnost autoagregace a přítomnost S-vrstvy u zástupců rodu Lactobacillus, které byly vyizolovány z trávicího traktu kojenců, komerčního probiotického kmene Lbc. acidophilus LA-5 a sbírkových kmenů Lbc. acidophilus CCDM 406 a Lbc. acidophilus CCDM 151. Hydrofobicita byla měřena v různě polárních rozpouštědlech (xylen, hexadekan, oktan), autoagregace byla měřena spektrofotometrickou metodou. Přítomnost S-vrstvy byla zjišťována jednak elektroforézou promytých buněk v polyakrylamidovém gelu a jednak po její izolaci. Mezi jednotlivými kmeny byly zjištěny významné rozdíly ve všech jmenovaných parametrech. Sledované vlastnosti byly kmenově specifické.

  • Název v anglickém jazyce

    Surface properties of lactobacilli.

  • Popis výsledku anglicky

    Lactobacilli are ubiquitous microorganisms which are also found in human digestive tract. Their adhesion to intestinal mucous is considerably influenced by surface properties of cells. These properties depend on presence of S-layer which should influencehydrophobicity of cell surface. The aim of this work was to compare hydrophobicity, autoaggregation ability and presence of S-layer of different Lactobacillus species isolated from infants digestive tract with commercial probiotic strain Lbc. acidophilus LA-5 and collection strains Lbc. acidophilus CCDM 406 and Lbc. acidophilus CCDM 151. Hydrophobicity was measured in various nonpolar solvents (xylene, decane, n-pentane). Autoaggregation was measured by spectrophotometric method. Presence of S-layer was detected by electrophoresis in polyacrylamide gel. Big differences were detected in all measured parameters, all these properties were strain specific.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-838-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    138-142

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    24. 1. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku