Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Development, inter-laboratory SOP evaluation and application of a molecular method for detection of Toxoplasma gondii oocysts in ready-to-eat leafy-green salads in a multicentre study in Europe

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000117" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000117 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.apicowplexa.net/index.php/bern-2021/" target="_blank" >http://www.apicowplexa.net/index.php/bern-2021/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Development, inter-laboratory SOP evaluation and application of a molecular method for detection of Toxoplasma gondii oocysts in ready-to-eat leafy-green salads in a multicentre study in Europe

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Toxoplasma gondii is a zoonotic pathogen with up to 60% of acquired infections associated with foodborne transmission. Consumption of raw fresh produce contaminated with T. gondii oocysts is among the infection routes. However, the relative importance of fresh produce for human infection is underestimated as standardized detection methods are missing. The aim of this study was to develop a standard operating procedure (SOP) for molecular detection of T. gondii oocysts in leafy green salads, implement it in several laboratories, validate it by interlaboratory analysis, and apply it in a multicentre study on ready-to-eat (RTE) salad at European level ensuring delivery of robust results.

  • Název v anglickém jazyce

    Development, inter-laboratory SOP evaluation and application of a molecular method for detection of Toxoplasma gondii oocysts in ready-to-eat leafy-green salads in a multicentre study in Europe

  • Popis výsledku anglicky

    Toxoplasma gondii is a zoonotic pathogen with up to 60% of acquired infections associated with foodborne transmission. Consumption of raw fresh produce contaminated with T. gondii oocysts is among the infection routes. However, the relative importance of fresh produce for human infection is underestimated as standardized detection methods are missing. The aim of this study was to develop a standard operating procedure (SOP) for molecular detection of T. gondii oocysts in leafy green salads, implement it in several laboratories, validate it by interlaboratory analysis, and apply it in a multicentre study on ready-to-eat (RTE) salad at European level ensuring delivery of robust results.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30304 - Public and environmental health

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    R - Projekt Ramcoveho programu EK

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů