Probiotický efekt laktobacilů v ochraně kuřat před infekcí salmonelami nespočívá v jejich aktivitě v trávicím traktu, ale v krmivu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000147" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000147 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://vetweb.cz/probioticky-efekt-laktobacilu-v-ochrane-kuratpred-infekci-salmonelami-nespociva-v-jejichaktivite-v-travicim-traktu-ale-v-krmivu/" target="_blank" >https://vetweb.cz/probioticky-efekt-laktobacilu-v-ochrane-kuratpred-infekci-salmonelami-nespociva-v-jejichaktivite-v-travicim-traktu-ale-v-krmivu/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Probiotický efekt laktobacilů v ochraně kuřat před infekcí salmonelami nespočívá v jejich aktivitě v trávicím traktu, ale v krmivu
Popis výsledku v původním jazyce
Laktobacily jsou běžně využívány jako probiotika u drůbeže. Laktobacily však účinně nekolonizují trávicí trakt drůbeže a i jejich ochrana před patogenními mikroorganismy je diskutabilní. Proto jsme v této práci testovali probiotický potenciál směsi 4 různých druhů laktobacilů (L. salivarius, L. reuteri, L. ingluviei a L. alvi) v ochraně kuřat před infekcí salmonelami. Pokud byla směs laktobacilů podávána odděleně od salmonel, nechránila kuřata před infekcí. Pozitivní efekt laktobacilů jsme zaznamenali pouze v případě, kdy byly laktobacily a salmonela současně zaočkovány do krmiva, a krmivo bylo ponecháno anaerobní fermentaci po dobu 24 hodin. Po podávání takového krmiva zůstala kuřata na salmonelu negativní. V průběhu fermentace laktobacily totiž došlo k poklesu pH, což způsobilo úplnou inaktivaci salmonel. Kuřata tak vlastně vůbec nebyla salmonelami vůbec infikována, a proto zůstala Salmonella negativní.
Název v anglickém jazyce
Probiotic lactobacilli do not protect chickens against Salmonella infection by competitive exclusion in the intestinal tract but in feed, outside the chicken host
Popis výsledku anglicky
Lactobacilli are commonly used as probiotics in poultry. However, lactobacilli do not efficiently colonise the chicken intestinal tract, and also their anti-infection effect in vivo is sometimes questionable. In this study, we therefore evaluated the potential of a mixture of four Lactobacillus species (L. salivarius, L. reuteri, L. ingluviei and L. alvi) for the protection of chickens against Salmonella Enteritidis infection. Whenever the chickens were inoculated by lactobacilli and S. Enteritidis separately, there was no protective effect of lactobacilli. The only positive effect was recorded when the mixture of lactobacilli and S. Enteritidis was used for the inoculation of feed and the feed was anaerobically fermented for at least 1 day. In this case, chickens fed such a diet remained S. Enteritidis negative. The protective effect was caused by acidification of feed due to lactobacilli fermentation and was associated with S. Enteritidis inactivation.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1810462" target="_blank" >QK1810462: Manipulace se složením střevní mikroflóry monogastrů jako cesta k potlačení E. coli infekcí a snížení spotřeby antimikrobik</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
72
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
220-224
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—