Nejčastější kontaminanty detekované v produktech rybolovu podle systému RASFF
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000189" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000189 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/22:43880225
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nejčastější kontaminanty detekované v produktech rybolovu podle systému RASFF
Popis výsledku v původním jazyce
Produkty rybolovu jsou celosvětově oblíbenou surovinou, ať už v restauracích, či domácnostech. Přestože jsou dobrým zdrojem živin, mohou se stát i surovinou nebezpečnou, a to z důvodu výskytu nežádoucích kontaminantů, které přecházejí do masa z kontaminovaného vodního prostředí. Z poznatků a publikací vyplývá, že dochází ke kumulaci těžkých kovů v produktech rybolovu, výskytu reziduí léčiv, pesticidů, průmyslových chemikálií a jiných nežádoucích látek. Při konzumaci těchto organismů tak může docházet k přechodu reziduí i do organismu člověka, a proto by mělo docházet k důkladné kontrole produktů. V nařízení Komise (ES) č.1881/2006 jsou stanoveny maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, v případě produktů rybolovu, a to pro těžké kovy, dioxiny, polychlorované bifenyly a polycyklické aromatické uhlovodíky. Cílem této práce bylo shromáždit údaje týkajících se problematiky výskytu kontaminujících látek v rybách, mořských plodech a dalších produktech akvakultury určené k výživě člověka.
Název v anglickém jazyce
The most common contaminants detected in fishery products according to the RASFF system
Popis výsledku anglicky
Fishery products are popular ingredient worldwide, whether in restaurants or households. Although they are a good source of nutrients, they can also become a dangerous raw material due to the occurrence of unwanted contaminants that pass into meat from contaminated aquatic environments. The findings and publications show that heavy metals accumulate in fishery products. Drug residues, pesticides, industrial chemicals and other undesirable substances. As result, the consumption of these organisms can result in the transfer of residues into the human body as well, and should therefore result in a thorough control of the products. Commission Regulation (EC) no. 1881/2006 sets maximum levels for certain contaminants in food, in the case of fishery products, for heavy metals, dioxins, polychlorinated bisphenyls and polycyclical aromatic hydrocarbons. The aim of this study was to collect data on the issue of contaminants in fish, seafood and other aquaculture products intended for human nutrition.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_019%2F0000869" target="_blank" >EF16_019/0000869: Udržitelná produkce zdravých ryb v různých akvakulturních systémech - PROFISH</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
2022
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
49-52
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—