Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nejčastější kontaminanty detekované v produktech rybolovu podle systému RASFF

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000189" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000189 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/22:43880225

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nejčastější kontaminanty detekované v produktech rybolovu podle systému RASFF

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Produkty rybolovu jsou celosvětově oblíbenou surovinou, ať už v restauracích, či domácnostech. Přestože jsou dobrým zdrojem živin, mohou se stát i surovinou nebezpečnou, a to z důvodu výskytu nežádoucích kontaminantů, které přecházejí do masa z kontaminovaného vodního prostředí. Z poznatků a publikací vyplývá, že dochází ke kumulaci těžkých kovů v produktech rybolovu, výskytu reziduí léčiv, pesticidů, průmyslových chemikálií a jiných nežádoucích látek. Při konzumaci těchto organismů tak může docházet k přechodu reziduí i do organismu člověka, a proto by mělo docházet k důkladné kontrole produktů. V nařízení Komise (ES) č.1881/2006 jsou stanoveny maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, v případě produktů rybolovu, a to pro těžké kovy, dioxiny, polychlorované bifenyly a polycyklické aromatické uhlovodíky. Cílem této práce bylo shromáždit údaje týkajících se problematiky výskytu kontaminujících látek v rybách, mořských plodech a dalších produktech akvakultury určené k výživě člověka.

  • Název v anglickém jazyce

    The most common contaminants detected in fishery products according to the RASFF system

  • Popis výsledku anglicky

    Fishery products are popular ingredient worldwide, whether in restaurants or households. Although they are a good source of nutrients, they can also become a dangerous raw material due to the occurrence of unwanted contaminants that pass into meat from contaminated aquatic environments. The findings and publications show that heavy metals accumulate in fishery products. Drug residues, pesticides, industrial chemicals and other undesirable substances. As result, the consumption of these organisms can result in the transfer of residues into the human body as well, and should therefore result in a thorough control of the products. Commission Regulation (EC) no. 1881/2006 sets maximum levels for certain contaminants in food, in the case of fishery products, for heavy metals, dioxins, polychlorinated bisphenyls and polycyclical aromatic hydrocarbons. The aim of this study was to collect data on the issue of contaminants in fish, seafood and other aquaculture products intended for human nutrition.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_019%2F0000869" target="_blank" >EF16_019/0000869: Udržitelná produkce zdravých ryb v různých akvakulturních systémech - PROFISH</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2022

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    49-52

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus