Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kontaminující látky v rybách a mořských plodech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43919418" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43919418 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/21:43879615

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kontaminující látky v rybách a mořských plodech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ačkoliv jsou ryby vhodným zdrojem řady živin, obsahují mnohdy i nežádoucí kontaminanty pocházející z kontaminovaného vodního prostředí. Cílem tohoto příspěvku bylo shromáždit dostupné údaje týkající se problematiky výskytu kontaminujících látek v rybách, mořských plodech a dalších produktech akvakultury sloužících k výživě člověka a legislativních limitů týkajících se reziduí těchto látek v organismech vodního prostředí. Limity stanovené v Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, se v případě ryb a mořských plodů týkají pouze těžkých kovů. Jak však vyplývá z poznatků uvedených ve vědecké literatuře, v tělech vodních živočichů se kromě těžkých kovů kumulují i rezidua léčiv, pesticidů a průmyslových chemikálií. Při konzumaci těchto organismů tak dochází k přechodu těchto látek i do člověka.

  • Název v anglickém jazyce

    Contaminants in fish and seafood

  • Popis výsledku anglicky

    Although fish are a suitable source of many nutrients, they often contain undesirable contaminants from a contaminated aquatic environment. The aim of this paper was to collect available data on the issue of contaminants in fish, seafood and other aquaculture products used for human consumption and legislative limits on residues of these substances in aquatic organisms. The limits laid down in Commission Regulation (EC) No 1881/2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs apply only to heavy metals in the case of fish and seafood. However, according to the findings of the scientific literature, in addition to heavy metals, residues of drugs, pesticides and industrial chemicals accumulate in the bodies of aquatic animals, and when these organisms are consumed, these substances also pass into humans.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10511 - Environmental sciences (social aspects to be 5.7)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_019%2F0000869" target="_blank" >EF16_019/0000869: Udržitelná produkce zdravých ryb v různých akvakulturních systémech - PROFISH</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-785-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    423-431

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    2. 3. 2021

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku