Kontaminující látky v rybách a mořských plodech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43919418" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43919418 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/21:43879615
Výsledek na webu
<a href="https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie" target="_blank" >https://www.ingrovydny.af.mendelu.cz/historie</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kontaminující látky v rybách a mořských plodech
Popis výsledku v původním jazyce
Ačkoliv jsou ryby vhodným zdrojem řady živin, obsahují mnohdy i nežádoucí kontaminanty pocházející z kontaminovaného vodního prostředí. Cílem tohoto příspěvku bylo shromáždit dostupné údaje týkající se problematiky výskytu kontaminujících látek v rybách, mořských plodech a dalších produktech akvakultury sloužících k výživě člověka a legislativních limitů týkajících se reziduí těchto látek v organismech vodního prostředí. Limity stanovené v Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, se v případě ryb a mořských plodů týkají pouze těžkých kovů. Jak však vyplývá z poznatků uvedených ve vědecké literatuře, v tělech vodních živočichů se kromě těžkých kovů kumulují i rezidua léčiv, pesticidů a průmyslových chemikálií. Při konzumaci těchto organismů tak dochází k přechodu těchto látek i do člověka.
Název v anglickém jazyce
Contaminants in fish and seafood
Popis výsledku anglicky
Although fish are a suitable source of many nutrients, they often contain undesirable contaminants from a contaminated aquatic environment. The aim of this paper was to collect available data on the issue of contaminants in fish, seafood and other aquaculture products used for human consumption and legislative limits on residues of these substances in aquatic organisms. The limits laid down in Commission Regulation (EC) No 1881/2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs apply only to heavy metals in the case of fish and seafood. However, according to the findings of the scientific literature, in addition to heavy metals, residues of drugs, pesticides and industrial chemicals accumulate in the bodies of aquatic animals, and when these organisms are consumed, these substances also pass into humans.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10511 - Environmental sciences (social aspects to be 5.7)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_019%2F0000869" target="_blank" >EF16_019/0000869: Udržitelná produkce zdravých ryb v různých akvakulturních systémech - PROFISH</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLVII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-785-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
423-431
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
2. 3. 2021
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—