Vývoj mikroflóry sýrů během výroby a zrání - konkurence startovacích kultur a mikrobioty prostředí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F23%3AN0000038" target="_blank" >RIV/00027162:_____/23:N0000038 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj mikroflóry sýrů během výroby a zrání - konkurence startovacích kultur a mikrobioty prostředí
Popis výsledku v původním jazyce
Fermentované salámy (FS) patří v České republice mezi často konzumované potraviny. Cílem studie bylo vyhodnotit prevalenci Staphylococcus aureus v FS z tržní sítě, vyšetřit antimikrobiální rezistenci, vybrané geny virulence a identifikovat zdroj kontaminace testovaných výrobků. Prevalence S. aureus v testovaných výrobcích byla 27,8%. Celogenomovým sekvenováním bylo charakterizováno celkem pět multirezistentních meticilin rezistentních (MRSA) a šestnáct meticilin citlivých (MSSA) izolátů S. aureus. Bylo identifikováno osm různých sekvenačních typů a devět spa typů, přičemž ST398-t011 dominoval u MRSA a ST7-t091 u izolátů MSSA. Izoláty ST398 rezistentní vůči meticilinu byly klasifikovány jako MRSA související s hospodářskými zvířaty (LA-MRSA), z čehož lze předpokládat, že zdrojem kontaminace produktu bylo vepřové maso. Geny kódující stafylokokové enterotoxiny a/nebo virulenční faktory byly identifikovány výhradně u izolátů MSSA, a proto lze jejich původ spatřovat v lidských přenašečích.
Název v anglickém jazyce
Whole-genome analysis of methicillin-resistant and methicillin-sensitive Staphylococcus aureus in dry-fermented salami
Popis výsledku anglicky
Dry-fermented salami (DFS) is frequently consumed ready-to-eat food product in the Czech Republic. This study aimed to evaluate the prevalence of Staphylococcus aureus in DFS, investigate antimicrobial resistance and selected virulence genes of the isolates obtained, and estimate the possible contamination source in the final products. The prevalence of S. aureus was 27.8%. A total of five multidrug-resistant methicillin-resistant (MRSA) and sixteen methicillin-sensitive S. aureus (MSSA) isolates were characterised by whole genome sequencing. A total of eight different ST types and nine spa types were identified, with ST398-t011 predominating in MRSA and ST7-t091 in MSSA isolates. Methicillin-resistant ST398 isolates were classified as livestock-associated MRSA (LA-MRSA), and we hypothesized that the source of product contamination was raw pork. Various genes encoding staphylococcal enterotoxins and/or virulence factors were identified exclusively in MSSA isolates, their origin may therefore be seen in human carriers.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění, hygienických indikátorů a možnosti jejich eliminace z prostředí potravinářských podniků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů