Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vývoj mikroflóry sýrů během výroby a zrání - konkurence startovacích kultur a mikrobioty prostředí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F23%3AN0000038" target="_blank" >RIV/00027162:_____/23:N0000038 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vývoj mikroflóry sýrů během výroby a zrání - konkurence startovacích kultur a mikrobioty prostředí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fermentované salámy (FS) patří v České republice mezi často konzumované potraviny. Cílem studie bylo vyhodnotit prevalenci Staphylococcus aureus v FS z tržní sítě, vyšetřit antimikrobiální rezistenci, vybrané geny virulence a identifikovat zdroj kontaminace testovaných výrobků. Prevalence S. aureus v testovaných výrobcích byla 27,8%. Celogenomovým sekvenováním bylo charakterizováno celkem pět multirezistentních meticilin rezistentních (MRSA) a šestnáct meticilin citlivých (MSSA) izolátů S. aureus. Bylo identifikováno osm různých sekvenačních typů a devět spa typů, přičemž ST398-t011 dominoval u MRSA a ST7-t091 u izolátů MSSA. Izoláty ST398 rezistentní vůči meticilinu byly klasifikovány jako MRSA související s hospodářskými zvířaty (LA-MRSA), z čehož lze předpokládat, že zdrojem kontaminace produktu bylo vepřové maso. Geny kódující stafylokokové enterotoxiny a/nebo virulenční faktory byly identifikovány výhradně u izolátů MSSA, a proto lze jejich původ spatřovat v lidských přenašečích.

  • Název v anglickém jazyce

    Whole-genome analysis of methicillin-resistant and methicillin-sensitive Staphylococcus aureus in dry-fermented salami

  • Popis výsledku anglicky

    Dry-fermented salami (DFS) is frequently consumed ready-to-eat food product in the Czech Republic. This study aimed to evaluate the prevalence of Staphylococcus aureus in DFS, investigate antimicrobial resistance and selected virulence genes of the isolates obtained, and estimate the possible contamination source in the final products. The prevalence of S. aureus was 27.8%. A total of five multidrug-resistant methicillin-resistant (MRSA) and sixteen methicillin-sensitive S. aureus (MSSA) isolates were characterised by whole genome sequencing. A total of eight different ST types and nine spa types were identified, with ST398-t011 predominating in MRSA and ST7-t091 in MSSA isolates. Methicillin-resistant ST398 isolates were classified as livestock-associated MRSA (LA-MRSA), and we hypothesized that the source of product contamination was raw pork. Various genes encoding staphylococcal enterotoxins and/or virulence factors were identified exclusively in MSSA isolates, their origin may therefore be seen in human carriers.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění, hygienických indikátorů a možnosti jejich eliminace z prostředí potravinářských podniků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů