Celogenomová analýza meticilin rezistentních a meticilin senzitivních Staphylococcus aureus ve fermentovaných salámech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F23%3AN0000129" target="_blank" >RIV/00027162:_____/23:N0000129 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Celogenomová analýza meticilin rezistentních a meticilin senzitivních Staphylococcus aureus ve fermentovaných salámech
Popis výsledku v původním jazyce
Fermentované salámy jsou oblíbené a často konzumované výrobky určené k přímé spotřebě. Jejich bezpečnost je zajištěna přidáním přesně definovaných startovacích kultur a následnou fermentací. Cílem studie bylo vyhodnotit prevalenci Staphylococcus aureus ve fermentovaných salámech zakoupených v české maloobchodní síti, u získaných izolátů vyšetřit antimikrobiální rezistenci a vybrané geny virulence a odhadnout možný zdroj S. aureus v těchto výrobcích. Celogenomovým sekvenováním bylo charakterizováno pět meticilin rezistentních (MRSA) a šestnáct meticilin senzitivních izolátů S. aureus (MSSA), u kterých bylo identifikováno osm různých sekvenačních typů a devět spa typů, přičemž ST398-t011 dominoval u MRSA a ST7-t091 u izolátů MSSA. Izoláty ST398 rezistentní vůči meticilinu byly klasifikovány jako MRSA související s hospodářskými zvířaty (LA-MRSA), z čehož lze vyvozovat, že zdrojem kontaminace produktů bylo vepřové maso. Geny kódující stafylokokové enterotoxiny a faktory virulence, včetně faktorů podílejících se na invazi do hostitele anebo napomáhajících šíření infekce, byly identifikovány výhradně u izolátů MSSA, a proto lze jejich původ spatřovat v lidských přenašečích. Výsledky naznačují důležitost vysokých standardů správné hygienické praxe a správné výrobní praxe při zpracování potravin.
Název v anglickém jazyce
Whole-genome analysis of methicillin-resistant and methicillin-sensitive Staphylococcus aureus in dry-fermented salami
Popis výsledku anglicky
Dry-fermented salami is a popular and frequently consumed ready-to-eat food product. The microbiologic safety of these products is typically ensured by the addition of well-defined starter cultures and subsequent fermentation processes. This study aimed to evaluate the prevalence of Staphylococcus aureus in dry-fermented salami, investigate antimicrobial resistance and selected virulence genes of the isolates obtained, and estimate the possible source of S. aureus contamination in the final products based on their detailed characteristics. A total of five multidrug-resistant methicillin-resistant (MRSA) and sixteen methicillin-sensitive S. aureus (MSSA) isolates were characterised by whole genome sequencing. A total of eight different ST types and nine spa types were identified, with ST398-t011 predominating in MRSA and ST7-t091 in MSSA isolates. Methicillin-resistant ST398 isolates were classified as livestock-associated MRSA (LA-MRSA), and we hypothesized that the source of product contamination was raw pork. Various genes encoding staphylococcal enterotoxins, virulence factors, and factors mediating host invasion and immune evasion were identified exclusively in MSSA isolates, their origin may therefore be seen in human carriers. The results suggest the importance of high standards of Good Hygienic Practices and Good Manufacturing Practices in food processing.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění, hygienických indikátorů a možnosti jejich eliminace z prostředí potravinářských podniků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
2023
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
38-43
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—