Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kde hledat příčiny zvýšené prevalence celiakie?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F23%3AN0000143" target="_blank" >RIV/00027162:_____/23:N0000143 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.hcmagazin.cz/clanek_kde-hledat-priciny-zvysene-prevalence-celiakie_4518.html" target="_blank" >https://www.hcmagazin.cz/clanek_kde-hledat-priciny-zvysene-prevalence-celiakie_4518.html</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kde hledat příčiny zvýšené prevalence celiakie?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Celiakie (céliakální sprue, glutenová/glutensenzitivní enteropatie) je imunitně zprostředkované, zánětlivé systémové onemocnění. Je způsobeno glutenem neboli lepkem, který se vyskytuje v obilovinách, jako je pšenice, žito, ječmen či oves. Toto geneticky podmíněné onemocnění doprovází lidstvo pravděpodobně již od zavedení lepkových obilovin do stravy člověka, tedy přibližně od doby 8 až 10 tisíc let před naším letopočtem. V posledních letech však výskyt celiakie narůstá a stává se tak relevantním problémem moderní společnosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Where to look for the causes of the increased prevalence of celiac disease?

  • Popis výsledku anglicky

    Celiac disease (celiac sprue, gluten/gluten-sensitive enteropathy) is an immune-mediated, inflammatory systemic disease. It is caused by gluten, which is found in grains such as wheat, rye, barley and oats. This genetically determined disease has probably accompanied humanity since the introduction of gluten-free cereals into the diet, i.e. approximately from 8 to 10 thousand years before Christ. In recent years, the incidence of celiac disease has been increasing, thus becoming a relevant problem of modern society.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30302 - Epidemiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/NU23-06-00553" target="_blank" >NU23-06-00553: Optimalizace monitoringu celiakie a nové možnosti její prevence</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů