Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Cereal prolamins and their role in the diagnosis of celiac disease

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F23%3AN0000064" target="_blank" >RIV/00027162:_____/23:N0000064 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Cereal prolamins and their role in the diagnosis of celiac disease

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Celiac disease (celiac sprue, gluten enteropathy) is an autoimmune disease caused by intolerance to gliadins and other prolamins in certain cereals in individuals with a genetic predisposition (HLA-DQ2 and HLA-DQ8). Global prevalence has been rising in recent years to about 1.4% and has increased more than 4 times in the last 50 years (Rubio-Tapia et al. 2009; Singh et al. 2018). Intake of gluten leads to the development of an autoimmune reaction and damage of the small intestine mucosa epithelium, which loses its function. The only treatment available today is a lifelong gluten-free diet based on strict exclusion of gluten presented in cereals like wheat, rye, or barley but also oat. The role of oats in the pathogenesis of celiac disease is widely discussed by experts because oats cause immune system response only in some individuals. As cereals are an important source of fiber and some vitamins, it is desirable not to omit them in patients in whom it is possible.

  • Název v anglickém jazyce

    Cereal prolamins and their role in the diagnosis of celiac disease

  • Popis výsledku anglicky

    Celiac disease (celiac sprue, gluten enteropathy) is an autoimmune disease caused by intolerance to gliadins and other prolamins in certain cereals in individuals with a genetic predisposition (HLA-DQ2 and HLA-DQ8). Global prevalence has been rising in recent years to about 1.4% and has increased more than 4 times in the last 50 years (Rubio-Tapia et al. 2009; Singh et al. 2018). Intake of gluten leads to the development of an autoimmune reaction and damage of the small intestine mucosa epithelium, which loses its function. The only treatment available today is a lifelong gluten-free diet based on strict exclusion of gluten presented in cereals like wheat, rye, or barley but also oat. The role of oats in the pathogenesis of celiac disease is widely discussed by experts because oats cause immune system response only in some individuals. As cereals are an important source of fiber and some vitamins, it is desirable not to omit them in patients in whom it is possible.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/NU23-06-00553" target="_blank" >NU23-06-00553: Optimalizace monitoringu celiakie a nové možnosti její prevence</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů