Může být určena striktnost bezlepkové diety?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F22%3AN0000186" target="_blank" >RIV/00027162:_____/22:N0000186 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.csaki.cz/odborne-akce/xxxix-sjezd-ceskych-a-slovenskych-alergologu-a-klinickych-imunologu-164" target="_blank" >https://www.csaki.cz/odborne-akce/xxxix-sjezd-ceskych-a-slovenskych-alergologu-a-klinickych-imunologu-164</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Může být určena striktnost bezlepkové diety?
Popis výsledku v původním jazyce
Celiakie je chronické multifaktoriální onemocnění autoimunitního charakteru, vyskytující se u jedinců s genetickou predispozicí v podobě HLA-DQ2/8. Podstatou je nesnášenlivost gliadinů a jiných prolaminů obsažených v některých obilovinách. Konzumace těchto obilovin může u lidí s genetickou predispozicí vést k rozvoji autoimunitní reakce, která ve většině případů vede k poškození epitelu střevní sliznice. Celiakie se vyznačuje celou škálou příznaků. S nesnášenlivostí glutenu se dnes spojují i jiná nemocnění jako je glutenová ataxie, alergie na lepek, profesionální astma pekařů či neceliakální glutenová senzitivita. Celosvětová prevalence je 1,8 % a dlouhodobě roste, což z celiakie dělá relevantní problém moderní společnosti. Jediným, v dnešní době možným, řešením obtíží je celoživotní bezlepková dieta, která je založena na striktním vyloučení obilovin obsahujících lepek ze stravy. Tato dieta představuje pro pacienta nejen zvýšené náklady, ale také omezený příjem některých minerálů (například vápník, železo), vitamínů (například D či vitamíny skupiny B) a také obsah vlákniny přijímaný při této dietě bývá snížený. Otázkou je, zda lze určit reaktivnost protilátek jednotlivých pacientů vůči různým druhů prolaminů a tím zavést personalizovanou dietu, která by mohla dovolit pacientovi konzumaci alespoň některých obilovin.
Název v anglickém jazyce
Can the strictness of a gluten-free diet be determined?
Popis výsledku anglicky
Celiac disease is a chronic multifactorial autoimmune disease occurring in individuals with a genetic predisposition in the form of HLA-DQ2/8. The essence is the intolerance of gliadins and other prolamins contained in some cereals. Consumption of these cereals can lead to the development of an autoimmune reaction in people with a genetic predisposition, which in most cases leads to damage to the epithelium of the intestinal mucosa. Celiac disease is characterized by a whole range of symptoms. Other diseases such as gluten ataxia, gluten allergy, professional baker's asthma or non-celiac gluten sensitivity are also associated with gluten intolerance. The worldwide prevalence is 1.8% and has been increasing for a long time, which makes celiac disease a relevant problem of modern society. The only solution possible nowadays is a lifelong gluten-free diet, which is based on the strict exclusion of cereals containing gluten from the diet. This diet represents not only costs for the patient, but also a limited intake of some minerals (for example, calcium, iron), vitamins (for example, D vitamins or group B) and also the fiber content received during the diet tends to be reduced. The question is whether it is possible to determine the reactivity of individual patients' antibodies to different types of prolamins and thus introduce a personalized diet that could allow the patient to consume at least some cereals.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů