Problematika celiakie a bezlepkové diety
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F21%3A1077" target="_blank" >RIV/00027022:_____/21:1077 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Problematika celiakie a bezlepkové diety
Popis výsledku v původním jazyce
Celiakie je chronické celoživotní onemocnění, charakterizované trvalou nesnášenlivostí lepku a typickými zánětlivými změnami sliznice tenkého střeva. Jedná se o onemocnění autoimunního charakteru s geneticky podmíněnou vazbou. Zánětlivé změny sliznice tenkého střeva vedou k porušenému vstřebávání všech živin.Jedinou terapií zůstává celoživotní vyloučení lepku z potravy. Je zakázáno konzumovat obiloviny, které obsahují lepek a potraviny z těchto obilovin vyrobené. Bezlepková dieta musí obsahovat dostatečné množství všech živin. Je vhodné se zaměřit na potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové nebo specielně upravené. Lepek v pečivu se musí nahradit přídavkem hydrokoloidů (rostlinné gumy, deriváty celulózy, vlákniny). Podstatná část textu je zaměřená na problematiku značení složení potravin a na preventivní značení obsahu alergenů.
Název v anglickém jazyce
Problems of celiac disease and gluten-free diet
Popis výsledku anglicky
Celiac disease is a chronic lifelong disease characterized by persistent intolerance to gluten and typical inflammatory changes in the mucosa of the small intestine. It is an genetically determined autoimmune disease. The changes in the mucosa of the small intestine lead to impaired absorption of all nutrients.The only therapy remains the lifelong elimination of gluten from food. It is forbidden to consume cereals that contain gluten and foods made from these cereals. A gluten-free diet must contain a sufficient amount of all nutrients. It is advisable to focus on naturally gluten-free foods or foods that are specially prepared. Gluten in bakery products must be replaced by the addition of hydrocolloids (vegetable gums, cellulose derivatives, fiber). A substantial part of the text is focused on the labeling of the food composition on the packages of products and preventive labeling of allergens in food products.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů