Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potraviny pro celiaky a jejich hodnota pro udržení a rozvoj kvality života

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F17%3A74896" target="_blank" >RIV/60460709:41110/17:74896 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Potraviny pro celiaky a jejich hodnota pro udržení a rozvoj kvality života

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Chronické onemocnění sliznice tenkého střeva (nejčastěji nazývané celiakie) vyžaduje při stravování potraviny, které lepek neobsahují nebo jen v malé koncentraci. Pro člověka celiaka to představuje celoživotní gastronomický problém. Lepek obsahují téměř všechny konvenční potraviny s bílkovinami, které pocházejí ze zrn obilí. Spotřebitelé s onemocnění celiakií pro udržení svého zdravotního stavu a tím i kvality života si musí přizpůsobovat a sestavovat alternativní jídelníček z potravin, které lepek neobsahují či pouze v nepatrném množství v souladu s nařízením (ES) č. 41/.2009. Cílem článku je ukázat hodnotu bezlepkových potravin, jejich dostupnost a rozsah na našem trhu pro uchování a rozvoj kvality života celiaků. Metodika k dosažení cíle spočívá v rozboru primárních a sekundárních dat, které byly získány studiem odborných a vědeckých studií našich i zahraničních autorů a vlastním výzkumem včetně dotazníkového šetření, individuálními rozhovory a diskusí při jednání na vědeckých konferencích. Ve výs

  • Název v anglickém jazyce

    Food for celiacs and their value for maintaining and developing the quality of life

  • Popis výsledku anglicky

    Chronic diseases of the small intestinal mucosa (frequently referred to as Celiac disease) requires eating foods which do not contain gluten or only in a small concentration. For humans-celiacs it is a lifetime gastronomic problem. Almost all conventional foods with proteins that come from grains of grain contain gluten. To maintain the health and therefore the quality of life the consumers with celiac disease must adapt and prepare alternative diet of foods that do not contain gluten or only in small quantities in accordance with Regulation (EC) no. 41,2009. The article aims at showing the value of gluten free foods, their accessibility and range in our market for the preservation and development of the quality of life of celiacs. Methodology for achieving the objective consists of analysing the primary and secondary data obtained from studying expert and scientific studies of domestic and foreign authors and their own research, including questionnaire survey, individual interviews and discussions

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    AKTUÁLNÍ PROBLÉMY EU Z OBLASTI EKONOMICKÉ, POLITICKÉ A SOCIÁLNÍ

  • ISBN

    978-80-7556-021-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    88-96

  • Název nakladatele

    Vysoká škola evropských a regionálních studií, z. ú.

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    30. 3. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku