Potraviny pro celiaky a jejich hodnota pro udržení a rozvoj kvality života
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F17%3A74896" target="_blank" >RIV/60460709:41110/17:74896 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potraviny pro celiaky a jejich hodnota pro udržení a rozvoj kvality života
Popis výsledku v původním jazyce
Chronické onemocnění sliznice tenkého střeva (nejčastěji nazývané celiakie) vyžaduje při stravování potraviny, které lepek neobsahují nebo jen v malé koncentraci. Pro člověka celiaka to představuje celoživotní gastronomický problém. Lepek obsahují téměř všechny konvenční potraviny s bílkovinami, které pocházejí ze zrn obilí. Spotřebitelé s onemocnění celiakií pro udržení svého zdravotního stavu a tím i kvality života si musí přizpůsobovat a sestavovat alternativní jídelníček z potravin, které lepek neobsahují či pouze v nepatrném množství v souladu s nařízením (ES) č. 41/.2009. Cílem článku je ukázat hodnotu bezlepkových potravin, jejich dostupnost a rozsah na našem trhu pro uchování a rozvoj kvality života celiaků. Metodika k dosažení cíle spočívá v rozboru primárních a sekundárních dat, které byly získány studiem odborných a vědeckých studií našich i zahraničních autorů a vlastním výzkumem včetně dotazníkového šetření, individuálními rozhovory a diskusí při jednání na vědeckých konferencích. Ve výs
Název v anglickém jazyce
Food for celiacs and their value for maintaining and developing the quality of life
Popis výsledku anglicky
Chronic diseases of the small intestinal mucosa (frequently referred to as Celiac disease) requires eating foods which do not contain gluten or only in a small concentration. For humans-celiacs it is a lifetime gastronomic problem. Almost all conventional foods with proteins that come from grains of grain contain gluten. To maintain the health and therefore the quality of life the consumers with celiac disease must adapt and prepare alternative diet of foods that do not contain gluten or only in small quantities in accordance with Regulation (EC) no. 41,2009. The article aims at showing the value of gluten free foods, their accessibility and range in our market for the preservation and development of the quality of life of celiacs. Methodology for achieving the objective consists of analysing the primary and secondary data obtained from studying expert and scientific studies of domestic and foreign authors and their own research, including questionnaire survey, individual interviews and discussions
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY EU Z OBLASTI EKONOMICKÉ, POLITICKÉ A SOCIÁLNÍ
ISBN
978-80-7556-021-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
88-96
Název nakladatele
Vysoká škola evropských a regionálních studií, z. ú.
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
30. 3. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—