Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

NABÍDKA POTRAVIN V ČR PRO SPOTŘEBITELE S NESNÁŠENLIVOSTÍ LEPKU JAKO DETERMINANTA KVALITY JEJICH ŽIVOTA

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F13%3A61596" target="_blank" >RIV/60460709:41110/13:61596 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    NABÍDKA POTRAVIN V ČR PRO SPOTŘEBITELE S NESNÁŠENLIVOSTÍ LEPKU JAKO DETERMINANTA KVALITY JEJICH ŽIVOTA

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Konvenční potraviny vyráběné z obilí obsahují lepek, a proto nejsou vhodné pro spotřebitele s chronickým onemocněním sliznice tenkého střeva, kteří jsou přecitlivělí na výskyt lepku v potravinách. Pro člověka s nesnášenlivostí lepku (jde o onemocnění celiakie, Duhringova dermatitida a alergie na lepek) to představuje celoživotní gastronomický problém, chorobu, která je v současné době nevyléčitelná a dokonce geneticky přenosná na další generace. Proto si spotřebitelé s tímto onemocněním, musí přizpůsobit alternativní jídelníček (bezlepková dieta) z potravin, které lepek neobsahují či pouze v malé koncentraci. Korektním a trvalým dodržováním této diety zpravidla mizí všechny její příznaky. Poznatky uváděné v příspěvku vyplynuly z řešení projektu v rámciIGA PEF ČZU v Praze 20121027(11210/1312/3106) ?Průzkum nabídky potravin vhodných pro zákazníky s nesnášenlivostí lepku v maloobchodě".

  • Název v anglickém jazyce

    Offer of Food in the Czech Republic for Consumer with intolerant to Gluten as Determinants Quality of their Life

  • Popis výsledku anglicky

    Conventional foods made from grains contain gluten and therefore they are not suitable for the consumers with chronic disease mucosa of the small intestine, who are hypersensitive to the presence of gluten in foods. For a person with gluten intolerance (celiac disease, During dermatitis and allergy to gluten) it represents a lifetime gastronomic problem, a disease that is currently incurable and it is even genetically transmitted to future generations. Therefore, the consumers with this disease must adapt to an alternative diet (gluten free diet) from the foods without gluten or with small concentration of gluten. All the symptoms usually disappear after fair and continued adherence to this diet.The findings presented in the paper resulted from the project solution in the IGA PEF CZU in Prague 20121027(11210/1312/3106) ?A survey supply of food suitable for customers with gluten intolerance in retail".

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    AH - Ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Aspekty udržitelného rozvoje (v programovacím období 2007-2013 a perspektivy rozvoje 2014-2020)

  • ISBN

    978-80-87472-46-0

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    226-232

  • Počet stran knihy

    243

  • Název nakladatele

    Vysoká škola evropských a regionálních studií, o.p.s., České Budějovice

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Kód UT WoS kapitoly