NABÍDKA POTRAVIN V ČR PRO SPOTŘEBITELE S NESNÁŠENLIVOSTÍ LEPKU JAKO DETERMINANTA KVALITY JEJICH ŽIVOTA
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F13%3A61596" target="_blank" >RIV/60460709:41110/13:61596 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
NABÍDKA POTRAVIN V ČR PRO SPOTŘEBITELE S NESNÁŠENLIVOSTÍ LEPKU JAKO DETERMINANTA KVALITY JEJICH ŽIVOTA
Popis výsledku v původním jazyce
Konvenční potraviny vyráběné z obilí obsahují lepek, a proto nejsou vhodné pro spotřebitele s chronickým onemocněním sliznice tenkého střeva, kteří jsou přecitlivělí na výskyt lepku v potravinách. Pro člověka s nesnášenlivostí lepku (jde o onemocnění celiakie, Duhringova dermatitida a alergie na lepek) to představuje celoživotní gastronomický problém, chorobu, která je v současné době nevyléčitelná a dokonce geneticky přenosná na další generace. Proto si spotřebitelé s tímto onemocněním, musí přizpůsobit alternativní jídelníček (bezlepková dieta) z potravin, které lepek neobsahují či pouze v malé koncentraci. Korektním a trvalým dodržováním této diety zpravidla mizí všechny její příznaky. Poznatky uváděné v příspěvku vyplynuly z řešení projektu v rámciIGA PEF ČZU v Praze 20121027(11210/1312/3106) ?Průzkum nabídky potravin vhodných pro zákazníky s nesnášenlivostí lepku v maloobchodě".
Název v anglickém jazyce
Offer of Food in the Czech Republic for Consumer with intolerant to Gluten as Determinants Quality of their Life
Popis výsledku anglicky
Conventional foods made from grains contain gluten and therefore they are not suitable for the consumers with chronic disease mucosa of the small intestine, who are hypersensitive to the presence of gluten in foods. For a person with gluten intolerance (celiac disease, During dermatitis and allergy to gluten) it represents a lifetime gastronomic problem, a disease that is currently incurable and it is even genetically transmitted to future generations. Therefore, the consumers with this disease must adapt to an alternative diet (gluten free diet) from the foods without gluten or with small concentration of gluten. All the symptoms usually disappear after fair and continued adherence to this diet.The findings presented in the paper resulted from the project solution in the IGA PEF CZU in Prague 20121027(11210/1312/3106) ?A survey supply of food suitable for customers with gluten intolerance in retail".
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
AH - Ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Aspekty udržitelného rozvoje (v programovacím období 2007-2013 a perspektivy rozvoje 2014-2020)
ISBN
978-80-87472-46-0
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
226-232
Počet stran knihy
243
Název nakladatele
Vysoká škola evropských a regionálních studií, o.p.s., České Budějovice
Místo vydání
České Budějovice
Kód UT WoS kapitoly
—