CSR a dostupnost potravin pro celiaky v maloobchodu ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41110%2F13%3A66792" target="_blank" >RIV/60460709:41110/13:66792 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
CSR a dostupnost potravin pro celiaky v maloobchodu ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Chování a společenská odpovědnost maloobchodních provozních jednotek jako tržních subjektů vůči konečnému spotřebiteli by mělo být prioritou jejich podnikatelské činnosti, protože konečný spotřebitel produkty a služby firem spotřebovává a tím vytváří podmínky pro další reprodukční proces firmy. Být společensky odpovědnou firmou znamená chovat se eticky vůči svému okolí, ke kterému patří i spotřebitelé se zvláštními požadavky na stravování pro udržení kvality života. Příkladem je skupina spotřebitelů s nesnášenlivostí lepku. Konvenční potraviny vyrobené z obilí obsahující lepek nejsou vhodné pro spotřebitele s chronickým onemocněním sliznice tenkého střeva; tito spotřebitelé jsou přecitlivělí na přítomnost lepku v potravinách. Pro osoby s nesnášenlivostí lepku (celiakie, alergie na lepek nebo Duhringova dermatitida), lepek představuje celoživotní gastronomický problém-onemocnění, které je v současné době nevyléčitelné a je dokonce generačně geneticky přenosné. Z tohoto důvodu musí spotř
Název v anglickém jazyce
CSR and Availability of Food for Celiacs in Retail Trade CR
Popis výsledku anglicky
Behavior and social responsibility retail operating units as market operators towards the final consumer should be a priority for their business, because the final consumer products and services companies consumes and creates conditions for further reproduction process of the company. Being a socially responsible company means to behave ethically towards their surroundings, to which also belongs the consumers with specific requirements regarding the quality of their lives. An example is a group of consumers with gluten intolerance. Conventional foods made from grains contain gluten and therefore they are not suitable for the consumers with chronic disease mucosa of the small intestine, who are hypersensitive to the presence of gluten in foods. For a person with gluten intolerance (celiac disease, allergy to gluten and During dermatitis) it represents a lifetime gastronomic problem, a disease that is currently incurable and it is even genetically transmitted to future generations. There
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
AH - Ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Agrarian Perspectives - Proceedings of the 22th Scientific Conference: Development trends in agribussiness
ISBN
978-80-213-2419-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
349-360
Název nakladatele
CULS Prague, Faculty of Economics and Management
Místo vydání
Prague, CR
Místo konání akce
Czech University of Life Sciences Prague, CR
Datum konání akce
17. 9. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000338040300032