Co znamená označení „Může obsahovat stopy lepku“
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F16%3A00000597" target="_blank" >RIV/00027022:_____/16:00000597 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Co znamená označení „Může obsahovat stopy lepku“
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovení obsahu lepku v potravinách, které jsou označeny preventivními značeními “může obsahovat stopy lepku”, “ může obsahovat stopy obilovin obsahujících lepek”, a jiným. Označení jsou pro spotřebitele s celiakií problematická, často diskutovaná a mohou významně zúžit výběr vhodných potravin. Bylo zjištěno, že z celkového počtu 91 vzorků splňuje 92% vzorků limit pro bezlepkové potraviny (<20 mg lepku/kg).
Název v anglickém jazyce
What does mean the label "May contain traces of gluten"
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was the gluten determination in foods labelled with precautionary labelling „this product may contain traces of gluten“, “product may contain traces of cereals containing gluten” etc. This labelling is problematic for consumers with celiac disease, it is often discussed and can significantly limit their choice of appropriate food. It was found that 92% of the samples from a total number of 91 samples, meet limit for the gluten-free foods (<20 mg gluten/kg).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2016
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
86-89
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—