Bakterie mléčného kvašení z trávicího traktu divokých prasat jako potenciální probiotika pro selata
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F24%3AN0000049" target="_blank" >RIV/00027162:_____/24:N0000049 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bakterie mléčného kvašení z trávicího traktu divokých prasat jako potenciální probiotika pro selata
Popis výsledku v původním jazyce
Selata po odstavu jsou vlivem značného stresu vystavena zvýšenému riziku vzniku gastrointestinálních onemocnění projevujících se těžkými průjmy, výraznou morbiditou a mortalitou zvířat. Jako prevenci či v rané fázi onemocnění je vhodné podávat selatům vhodná probiotika. Bakterie mléčného kvašení (BMK) získané z gastrointestinálního traktu divokých prasat představují dosud ne zcela prozkoumaný, ale vhodný zdroj probiotik k užití u selat po odstavu. V rámci této studie bylo odebráno, sekvenováno, identifikováno 76 BMK pocházejících z divokých a domácích prasat. U těchto BMK byla stanovena přítomnost genů antibiotické rezistence a produkce hemolyzinu pro stanovení jejich bezpečnosti vůči hostiteli. BMK bez genů rezistence a bez hemolytické aktivity dále podstoupily genotypovou a fenotypovou charakterizaci pro zjištění prospěšných probiotických vlastností. Byly detekovány geny pro bakteriociny, adhesine-like faktory, Carbohydrate-active enzymes (CAZymes) a hydrolázu žlučových solí. Charakterizace byla doplněna in vitro testy minimálních inhibičních koncentrací, antimikrobiální aktivity vůči patogenům a API testy pro utilizaci sacharidových substrátů. Při porovnání datasetů odebraných od domácích a divokých prasat byla u datasetu z divokých prasat zjištěna větší druhová variabilita, vyšší spektrum genů pro metabolické enzymy, vyšší antimikrobiální aktivita izolátů a nižší antibiotiká rezistence.
Název v anglickém jazyce
Lactic Acid Bacteria derived from Gastrointestinal tract of the Wild Boars as potential source of probiotics for piglets
Popis výsledku anglicky
Due to significant stress, piglets after weaning are at an increased risk of developing gastrointestinal diseases, which can manifest as severe diarrhea, substantial morbidity, and mortality. To prevent these issues or mitigate them in the early stages, it is advisable to provide piglets with suitable probiotics. Lactic acid bacteria (LAB) sourced from the gastrointestinal tracts of wild pigs represent a promising yet underexplored source of probiotics for use in weaned piglets. In this study, 76 LAB strains from wild and domestic pigs were collected, sequenced, and identified. The presence of antibiotic resistance genes and hemolysin production was assessed to ensure the safety of these LAB strains for the host. LAB strains without resistance genes and hemolytic activity underwent further genotypic and phenotypic characterization to determine their beneficial probiotic properties. This included detecting genes for bacteriocins, adhesin-like factors, carbohydrate-active enzymes (CAZymes), and bile salt hydrolase. Additionally, in vitro tests were conducted to determine minimum inhibitory concentrations, antimicrobial activity against pathogens, and API tests for the utilization of carbohydrate substrates. When comparing datasets from domestic and wild pigs, the LAB strains from wild pigs exhibited greater species variability, a higher spectrum of genes for metabolic enzymes, enhanced antimicrobial activity, and lower antibiotic resistance.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QL24010234" target="_blank" >QL24010234: Inovovaná synbiotická doplňková krmná směs pro selata po odstavu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů