Ekonomika výroby vepřového masa v evropské konkurenci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F13%3A%230000462" target="_blank" >RIV/00027251:_____/13:#0000462 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ekonomika výroby vepřového masa v evropské konkurenci
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se zabývá ekonomikou výroby vepřového masa v letech 2009-2011 na základě výsledků sítě InterPig. Do mezinárodního srovnání bylo zahrnuto 12 států Evropské unie a 3 zámořské státy. V jednotlivých zemích byly porovnány celkové náklady na 1 kg JUT zatepla, a hlavní nákladové položky výroby vepřového masa. Dále byly porovnány realizační ceny, ceny krmiv, rentabilita výroby vepřového masa a hlavní ukazatele intenzity jako např. počet prodaných prasat na prasnici, přírůstek v předvýkrmu a výkrmu prasat, konverze krmiva, produkce masa na prasnici. Výroba vepřového masa byla ve sledovaném období 2009-2011 napříč zeměmi EU zapojených do projektu InterPIG ztrátová. Náklady v roce 2011 meziročně vzrostly ve všech sledovaných zemí. Nejnižší meziroční nárůst nákladů byl v roce 2011 zjištěn v České republice, která jako jedna z mála vykázala meziroční snížení ztráty na 1 kg JUT za tepla. Hlavní příčinu snížení ztráty v ČR lze vidět v nejvyšším meziročním nárůstu užitkovosti prasnic ze všech
Název v anglickém jazyce
Economics of pig meat production in European competition
Popis výsledku anglicky
The paper deals with international comparison of pig production costs and revenues in years 2009-2011. The results are based on InterPig data. The comparison includes 12 European countries and 3 overseas countries. There were compared total costs per 1 kg hot weight and main cost items in these countries. Revenues, profitability and natural productivity indicators (daily live weight gain, number of pigs sold per sow, feed conversion ratio and carcass meat production per sow) were compared as well. Pig production was unprofitable across all EU countries involved in InterPIG in 2009-2011. The pig meat production cost increase in all countries in 2011. The lowest growth was noticed in the Czech Republic, where the loss per 1 kg of carcass meat decreases compared to the year 2010. The highest growth in sow performance was the main reason for loss decreasing in the Czech Republic in 2011.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111A166" target="_blank" >QI111A166: Biotechnologické postupy v reprodukci a odchovu prasat jako nástroj ekonomického růstu a konkurenceschopnosti odvětví</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš Chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
73
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
6-10
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—