Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ekonomika výroby vepřového masa v evropské konkurenci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F13%3A%230000462" target="_blank" >RIV/00027251:_____/13:#0000462 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ekonomika výroby vepřového masa v evropské konkurenci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek se zabývá ekonomikou výroby vepřového masa v letech 2009-2011 na základě výsledků sítě InterPig. Do mezinárodního srovnání bylo zahrnuto 12 států Evropské unie a 3 zámořské státy. V jednotlivých zemích byly porovnány celkové náklady na 1 kg JUT zatepla, a hlavní nákladové položky výroby vepřového masa. Dále byly porovnány realizační ceny, ceny krmiv, rentabilita výroby vepřového masa a hlavní ukazatele intenzity jako např. počet prodaných prasat na prasnici, přírůstek v předvýkrmu a výkrmu prasat, konverze krmiva, produkce masa na prasnici. Výroba vepřového masa byla ve sledovaném období 2009-2011 napříč zeměmi EU zapojených do projektu InterPIG ztrátová. Náklady v roce 2011 meziročně vzrostly ve všech sledovaných zemí. Nejnižší meziroční nárůst nákladů byl v roce 2011 zjištěn v České republice, která jako jedna z mála vykázala meziroční snížení ztráty na 1 kg JUT za tepla. Hlavní příčinu snížení ztráty v ČR lze vidět v nejvyšším meziročním nárůstu užitkovosti prasnic ze všech

  • Název v anglickém jazyce

    Economics of pig meat production in European competition

  • Popis výsledku anglicky

    The paper deals with international comparison of pig production costs and revenues in years 2009-2011. The results are based on InterPig data. The comparison includes 12 European countries and 3 overseas countries. There were compared total costs per 1 kg hot weight and main cost items in these countries. Revenues, profitability and natural productivity indicators (daily live weight gain, number of pigs sold per sow, feed conversion ratio and carcass meat production per sow) were compared as well. Pig production was unprofitable across all EU countries involved in InterPIG in 2009-2011. The pig meat production cost increase in all countries in 2011. The lowest growth was noticed in the Czech Republic, where the loss per 1 kg of carcass meat decreases compared to the year 2010. The highest growth in sow performance was the main reason for loss decreasing in the Czech Republic in 2011.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GA - Zemědělská ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111A166" target="_blank" >QI111A166: Biotechnologické postupy v reprodukci a odchovu prasat jako nástroj ekonomického růstu a konkurenceschopnosti odvětví</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš Chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    73

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    6-10

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus