Obchodní marže u tuzemských a dovozových potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F15%3A%230000514" target="_blank" >RIV/00027251:_____/15:#0000514 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obchodní marže u tuzemských a dovozových potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek obsahuje výsledky modelových výpočtů marží obchodu. Jde především o zjištění, zda a jak se liší marže obchodu u potravinářských výrobků z tuzemské výroby a z dovozu. Z výsledků výpočtů vyplývá, že marže obchodu se u českých a dovozových výrobků významně neliší, rozdíl je minimální. Nepatrně vyšší marže u českých potravin může být způsobena jak vyšší přirážkou (marží), tak rozdílem v sortimentu tuzemských a dovozových potravin. Vyšší marže u některých potravinářských výrobků české provenience může být pro naše výrobce iritující, ale podle našich propočtů se jedná o určité vyrovnání rozdílu mezi cenami tak, aby výsledná spotřebitelská cena byla přiměřená poptávce. Například vyšší marže u některých českých mléčných výrobků by mohla způsobit problémy s jejich uplatněním na trhu.
Název v anglickém jazyce
Trade margins on domestic and imported food
Popis výsledku anglicky
The contribution contains the results of model calculations trade margins. These are mainly determine whether and how they differ trade margins for food products from domestic production and imports. The calculation results show that margin trading at Czech and imported products do not differ significantly, the difference is minimal. Slightly higher margins on Czech food may be due to higher surcharge (margin) and the difference in range of domestic and imported food. Higher margins on certain food products of Czech origin can be for our producers annoying, but according to our calculations, it is a compensation for the difference between the prices so that the final retail price is reasonable demand. For example, higher margins in some Czech dairy products could cause problems with their use on the market.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
67-69
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—