Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aktuální otázky v dietní léčbě diabetiků - kontroverze a mýty

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064165%3A_____%2F18%3A10382741" target="_blank" >RIV/00064165:_____/18:10382741 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aktuální otázky v dietní léčbě diabetiků - kontroverze a mýty

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mezi výživová doporučení, jejichž univerzální platnost byla zpochybněna, patří: co nejnižší obsah cholesterolu a nasycených tuků ve stravě; fruktóza jako vhodné sladidlo pro diabetiky; 5-6 jídel denně; nezbytnost snídaně; nezbytnost druhé večeře a nezbytnost sacharidů (44-60 % energetického příjmu) ve stravě diabetika. Cholesterol ve stravě má minimální vliv na hladinu cholesterolu v krvi, proto omezení jeho obsahu ve stravě přestává být součástí výživových doporučení. Vyšší obsah nasycených mastných kyselin ve stravě může zvyšovat hladinu krevních lipidů, ale jejich negativní vliv na kardiovaskulární morbiditu a mortalitu nebyl prokázán. Z recentní Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) studie (Lancet, 2017) naopak vyplynulo, že vyšší příjem nasycených tuků je spojen s nižším rizikem celkové mortality i nižším rizikem cévní mozkové příhody, zatímco vyšší příjem sacharidů je spojen s vyšším rizikem celkové mortality. Fruktóza má nízký glykemický index, ale její zvýšená konzumace je spojena s rizikem steatózy jater a inzulinové rezistence. Pro obézní a diabetiky 2. typu je v rámci redukčního režimu účinnější konzumovat méně větších jídel denně než více menších jídel denně. Velmi brzká snídaně není vhodná u pacientů s polymorfismem genu pro melatoninový receptor (MTNR1B), který je přítomen téměř u třetiny populace. U diabetiků 1. typu léčených bazálními analogy je druhá večeře zpravidla zdrojem vyšších glykémií před spaním a s výjimkou fyzické aktivity by měla být vynechána nebo kryta krátkodobě působícím inzulinem. Správně sestavená nízkosacharidová strava je jednou z možností účinné a bezpečné dietní léčby diabetiků 1. i 2. typu.

  • Název v anglickém jazyce

    Current issues in dietary treatment of diabetics - controversies and myths

  • Popis výsledku anglicky

    Among the dietary recommendations which have been called into doubt recently as universally valid are: levels of cholesterol and saturated fats to be kept as low as possible, fructose as the proper sweetener for diabetics, 5-6 meals per day, the necessity of a second dinner and the necessity of carbohydrates (44-60% of the overall energy intake) in a diabetic&apos;s diet. Dietary cholesterol has a minimal influence on blood cholesterol, which why limiting its intake is disappearing from dietary recommendations. A larger content of saturated fats in the diet can lead to an elevated level of blood lipids, but their negative impact on cardiovascular morbidity and mortality has not been proved. From the recent Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study (Lancet, 2017) we can, to the contrary, conclude that a higher intake of saturated fats is associated with a lower risk of overall mortality and lower risk of stroke, while a higher carbohydrate intake is associated with a greater overall mortality. Fructose has a low glycaemic index, but its higher consumption is associated with a risk of liver steatosis and insulin resistance. For obese patients and type 2 diabetics on a reduction regimen it is more efficient to consume a lower number of larger meals than a higher number of smaller meals. Very early breakfast is not suitable for patients with a polymorphic melatonin receptor gene (MTNR1B), which is present is almost a third of the population. In type 1 diabetics treated with basal analogues, the second dinner is usually a source of higher glycaemia before sleeping and unless there is physical activity involved, it should be skipped or covered for by fast-acting insulin. A correctly set up low-carbohydrate diet is one of the options for a safe dietary treatment of type land type 2 diabetics.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/NV15-27630A" target="_blank" >NV15-27630A: Úloha endokrinní funkce tukové tkáně v etiopatogenezi gestačního diabetu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Postgraduální medicína

  • ISSN

    1212-4184

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    272-276

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus