Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti ovlivnění aterosklerotických kardiovaskulárních chorob výživou

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00179906%3A_____%2F11%3A10109089" target="_blank" >RIV/00179906:_____/11:10109089 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11150/11:10109089

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti ovlivnění aterosklerotických kardiovaskulárních chorob výživou

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Konzumace saturovaných mastných kyselin (saturated fatty acids - SFAs) zvyšuje koncentraci low density lipoprotein (LDL) cholesterolu v plazmě a podílí se na zvýšeném riziku ischemické choroby srdeční (ICHS). Snížení výskytu aterogenní dyslipidemie (zahrnuje vyšší obsah malých LDL částic, snížení HDL-C a zvýšení triglyceridů) lze dosáhnout snížením konzumace sacharidů v dietě nebo redukcí hmotnosti,zatímco manipulace měnící obsah celkového nebo saturovaného tuku má jen minimální vliv. Dieta s nižším obsahem tuku a vyšším podílem sacharidů vede ke snížení koncentrace LDL-C ve srovnání s dietou bohatou na tuky a obsahující méně sacharidů, zejména u jedinců s lipoproteinovým fenotypem B. Z výše uvedeného není zcela jasné, který typ diety (zda s nižším nebo vyšším obsahem sacharidů) přináší větší profit z pohledu kardiovaskulárního (KV) rizika. Observační epidemiologické a randomizované kontrolované studie, které hodnotí incidenci ICHS, přispěly k tvorbě dietních doporučení se zaměřením na

  • Název v anglickém jazyce

    The potential of diet to affect atherosclerotic cardiovascular diseases

  • Popis výsledku anglicky

    The consumption of saturated fatty acids (SFAs) elevates the concentration of low-density lipoprotein (LDL) cholesterol in plasma and contributes to an increased risk of ischemic heart disease (IHD). Reducing the occurrence of atherogenic dyslipidemia (includes a higher content of small LDL particles, reduced HDL-C and increased triglycerides) can be achieved by lowering the consumption of carbohydrates in the diet or by weight loss while altering the content of total or saturated fat has only minimal effect. A low-fat and high-carbohydrate diet results in reduced concentrations of LDL-C compared to a high-fat and low-carbohydrate diet, particularly in individuals with lipoprotein phenotype B. From what is mentioned above, it is not entirely clear which type of diet (whether one with low or with high content of carbohydrates) is of greater benefit in terms of cardiovascular risk. Observational epidemiological and randomized controlled studies evaluating the incidence of IHD have contri

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FE - Ostatní obory vnitřního lékařství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/NS9743" target="_blank" >NS9743: PATOGENEZE MALNUTRICE PŘI RENÁLNÍM SELHÁNÍ A VLIV LÉČEBNÉ INTERVENCE</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Interní medicína pro praxi

  • ISSN

    1212-7299

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    13

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    296-299

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus