Možnosti ovlivnění aterosklerotických kardiovaskulárních chorob výživou
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00179906%3A_____%2F11%3A10109089" target="_blank" >RIV/00179906:_____/11:10109089 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11150/11:10109089
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti ovlivnění aterosklerotických kardiovaskulárních chorob výživou
Popis výsledku v původním jazyce
Konzumace saturovaných mastných kyselin (saturated fatty acids - SFAs) zvyšuje koncentraci low density lipoprotein (LDL) cholesterolu v plazmě a podílí se na zvýšeném riziku ischemické choroby srdeční (ICHS). Snížení výskytu aterogenní dyslipidemie (zahrnuje vyšší obsah malých LDL částic, snížení HDL-C a zvýšení triglyceridů) lze dosáhnout snížením konzumace sacharidů v dietě nebo redukcí hmotnosti,zatímco manipulace měnící obsah celkového nebo saturovaného tuku má jen minimální vliv. Dieta s nižším obsahem tuku a vyšším podílem sacharidů vede ke snížení koncentrace LDL-C ve srovnání s dietou bohatou na tuky a obsahující méně sacharidů, zejména u jedinců s lipoproteinovým fenotypem B. Z výše uvedeného není zcela jasné, který typ diety (zda s nižším nebo vyšším obsahem sacharidů) přináší větší profit z pohledu kardiovaskulárního (KV) rizika. Observační epidemiologické a randomizované kontrolované studie, které hodnotí incidenci ICHS, přispěly k tvorbě dietních doporučení se zaměřením na
Název v anglickém jazyce
The potential of diet to affect atherosclerotic cardiovascular diseases
Popis výsledku anglicky
The consumption of saturated fatty acids (SFAs) elevates the concentration of low-density lipoprotein (LDL) cholesterol in plasma and contributes to an increased risk of ischemic heart disease (IHD). Reducing the occurrence of atherogenic dyslipidemia (includes a higher content of small LDL particles, reduced HDL-C and increased triglycerides) can be achieved by lowering the consumption of carbohydrates in the diet or by weight loss while altering the content of total or saturated fat has only minimal effect. A low-fat and high-carbohydrate diet results in reduced concentrations of LDL-C compared to a high-fat and low-carbohydrate diet, particularly in individuals with lipoprotein phenotype B. From what is mentioned above, it is not entirely clear which type of diet (whether one with low or with high content of carbohydrates) is of greater benefit in terms of cardiovascular risk. Observational epidemiological and randomized controlled studies evaluating the incidence of IHD have contri
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FE - Ostatní obory vnitřního lékařství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/NS9743" target="_blank" >NS9743: PATOGENEZE MALNUTRICE PŘI RENÁLNÍM SELHÁNÍ A VLIV LÉČEBNÉ INTERVENCE</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Interní medicína pro praxi
ISSN
1212-7299
e-ISSN
—
Svazek periodika
13
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
296-299
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—