Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Easy and Inexpensive Method for Multiclass Analysis of 41 Food Contact Related Contaminants in Fatty Food by Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064165%3A_____%2F19%3A10398816" target="_blank" >RIV/00064165:_____/19:10398816 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11110/19:10398816 RIV/00216208:11120/19:43918761 RIV/00216208:11310/19:10398816 RIV/75010330:_____/19:00012708

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=T-m9YWZ0fs" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=T-m9YWZ0fs</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.9b02544" target="_blank" >10.1021/acs.jafc.9b02544</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Easy and Inexpensive Method for Multiclass Analysis of 41 Food Contact Related Contaminants in Fatty Food by Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Food contact materials (FCMs) may release their chemical components into food and thus raise safety concerns. This paper attempted to study the presence of four major groups of FCM-related endocrine disruptors in fatty food: dialkyl phthalates, bisphenols, printing ink photoinitiators, and polyfluoroalkyl substances. All 41 target compounds were analyzed simultaneously by means of liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry. The sample preparation was significantly streamlined to reduce analysis costs by employing acetonitrile extraction, extract modification by water, and refrigeration at 5 degrees C. The new method was validated and applied to 60 real samples, including edible oils, butter, and chocolate, where 16 target compounds were measured at levels &lt;= 13000 ng/g. The study also described the blank level increase and sensitivity loss caused by impurities present in the HPLC methanol solvent.

  • Název v anglickém jazyce

    Easy and Inexpensive Method for Multiclass Analysis of 41 Food Contact Related Contaminants in Fatty Food by Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry

  • Popis výsledku anglicky

    Food contact materials (FCMs) may release their chemical components into food and thus raise safety concerns. This paper attempted to study the presence of four major groups of FCM-related endocrine disruptors in fatty food: dialkyl phthalates, bisphenols, printing ink photoinitiators, and polyfluoroalkyl substances. All 41 target compounds were analyzed simultaneously by means of liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry. The sample preparation was significantly streamlined to reduce analysis costs by employing acetonitrile extraction, extract modification by water, and refrigeration at 5 degrees C. The new method was validated and applied to 60 real samples, including edible oils, butter, and chocolate, where 16 target compounds were measured at levels &lt;= 13000 ng/g. The study also described the blank level increase and sensitivity loss caused by impurities present in the HPLC methanol solvent.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_019%2F000860" target="_blank" >EF16_019/000860: Mezinárodní konkurenceschopnost SZÚ ve výzkumu, vývoji a vzdělávání v alternativních toxikologických metodách.</a><br>

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    39

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    10968-10976

  • Kód UT WoS článku

    000489001600017

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85072848580