Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím extrakce metodou QuEChERS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F12%3A39895274" target="_blank" >RIV/00216275:25310/12:39895274 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/common/content-issue_s1-volume_106-year_2012.html" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/common/content-issue_s1-volume_106-year_2012.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím extrakce metodou QuEChERS
Popis výsledku v původním jazyce
Metoda QuEChERS je metodou rychlou (Quick), jednoduchou (Easy), levnou (Cheap), účinnou (Effective ), robustní (Rugged) a bezpečnou (Safe). Doposud byla tato metoda využívána především pro analýzu pesticidů v potravinářských vzorcích. Vzhledem k dosud publikovaným výhodám jsme se zabývali možnostmi využití metody pro extrakci syntetických potravinářských barviv. Cílem aplikace QuEChERS bylo nalézt vhodnou a současně rychlou a efektivní alternativu k dosud běžně užívané metodě založené na extrakci barvivs využitím vlněného vlákna. Po extrakci sledovaných sloučenin do vhodného organického rozpouštědla je možné jednoduše proměřit vzorky spektrofotometricky ve viditelné oblasti při vlnových délkách příslušných absorpčních maxim a porovnat výtěžnosti celého procesu při využití standardních roztoků jednotlivých syntetických barviv. Pro práci bylo použito celkem 6 syntetických potravinářských barviv (žlutá - E102, E104; červená - E124, E129; modrá - E131, E133). Tato barviva jsou v České rep
Název v anglickém jazyce
Analysis of Synthetic Food Dyes Using the Extraction Method QuEChERS
Popis výsledku anglicky
Method called QuEChERS is abbreviation based on the terms Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged (Robust) and Safe. Up to date this method was used mainly for the analysis of pesticide residues in food samples. Due to its advantages presented in the literature we dealt with the applicability of this method also for the extraction of synthetic food dyes. The aim of this study was developing of the suitable, fast and effective alternative to the conventional method based on the isolation of dyes on the wool fibre. After extraction of target compounds into the suitable solvent the extracts could be easily analysed by spectrophotometry in visible region at appropriate wavelengths and based on the individual standard compounds the method recovery could be evaluated as well. In this stud six standards of synthetic food dyes (yellow - E102 and E104; red - E124 and E129; blue - E131 and E133) were tested. These compounds are authorised in the Czech Republic as food additives, but in some cases
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy S
ISSN
1803-2389
e-ISSN
—
Svazek periodika
106
Číslo periodika v rámci svazku
S1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
"s128"-"s132"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—