Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím extrakce metodou QuEChERS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F12%3A39895274" target="_blank" >RIV/00216275:25310/12:39895274 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.chemicke-listy.cz/common/content-issue_s1-volume_106-year_2012.html" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/common/content-issue_s1-volume_106-year_2012.html</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím extrakce metodou QuEChERS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metoda QuEChERS je metodou rychlou (Quick), jednoduchou (Easy), levnou (Cheap), účinnou (Effective ), robustní (Rugged) a bezpečnou (Safe). Doposud byla tato metoda využívána především pro analýzu pesticidů v potravinářských vzorcích. Vzhledem k dosud publikovaným výhodám jsme se zabývali možnostmi využití metody pro extrakci syntetických potravinářských barviv. Cílem aplikace QuEChERS bylo nalézt vhodnou a současně rychlou a efektivní alternativu k dosud běžně užívané metodě založené na extrakci barvivs využitím vlněného vlákna. Po extrakci sledovaných sloučenin do vhodného organického rozpouštědla je možné jednoduše proměřit vzorky spektrofotometricky ve viditelné oblasti při vlnových délkách příslušných absorpčních maxim a porovnat výtěžnosti celého procesu při využití standardních roztoků jednotlivých syntetických barviv. Pro práci bylo použito celkem 6 syntetických potravinářských barviv (žlutá - E102, E104; červená - E124, E129; modrá - E131, E133). Tato barviva jsou v České rep

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of Synthetic Food Dyes Using the Extraction Method QuEChERS

  • Popis výsledku anglicky

    Method called QuEChERS is abbreviation based on the terms Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged (Robust) and Safe. Up to date this method was used mainly for the analysis of pesticide residues in food samples. Due to its advantages presented in the literature we dealt with the applicability of this method also for the extraction of synthetic food dyes. The aim of this study was developing of the suitable, fast and effective alternative to the conventional method based on the isolation of dyes on the wool fibre. After extraction of target compounds into the suitable solvent the extracts could be easily analysed by spectrophotometry in visible region at appropriate wavelengths and based on the individual standard compounds the method recovery could be evaluated as well. In this stud six standards of synthetic food dyes (yellow - E102 and E104; red - E124 and E129; blue - E131 and E133) were tested. These compounds are authorised in the Czech Republic as food additives, but in some cases

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy S

  • ISSN

    1803-2389

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    106

  • Číslo periodika v rámci svazku

    S1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    "s128"-"s132"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus