Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím metody QuEChERS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F13%3A39897299" target="_blank" >RIV/00216275:25310/13:39897299 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analýza syntetických potravinářských barviv s využitím metody QuEChERS
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce byla aplikace metody QuEChERS na extrakci syntetických potravinářských barviv. Podmínky extrakce byly optimalizovány z hlediska vhodného extrakčního rozpouštědla, jeho množství, úpravy pH a přídavku solí. Jako nejvhodnější byl vyhodnocensystém 5 ml vzorku, 2 ml propan-1-olu jako extrakčního rozpouštědla s přídavkem 0,6 g NaCl, 2,4 g MgSO4 a 0,75 ml 35% HCl. Optimalizované podmínky extrakce byly statisticky vyhodnoceny na základě analýzy extraktů kapalinovou chromatografií s detekcí veviditelné oblasti světla.
Název v anglickém jazyce
Analysis of Synthetic Food Dyes by Means of QuEChERS Method
Popis výsledku anglicky
This work deals with the application of the QuEChERS method for extraction of synthetic food dyes. Extraction conditions were optimized in terms of a suitable extraction solvent, its amount, the pH adjustment and addition of salt. As the best system 5 mlof sample, 2 ml of propan-1-ol as the extraction solvent with addition of 0.6 g NaCl, 2.4 g MgSO4, and 0.75 ml 35% HCl was evaluated. The optimized extraction conditions were statistically evaluated by analysis of extracts by liquid chromatography withdetection in the visible region
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XV., sborník příspěvků ze semináře
ISBN
978-80-7395-683-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
21-28
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Ovčárna pod Pradědem
Datum konání akce
10. 4. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—