Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Optimalizace metody QuEChERS pro analýzu potravinářských barviv

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F14%3A39898007" target="_blank" >RIV/00216275:25310/14:39898007 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Optimalizace metody QuEChERS pro analýzu potravinářských barviv

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metoda QuEChERS byla aplikována na extrakci syntetických potravinářských barviv ze vzorku cukrovinek. Podmínky extrakce byly optimalizovány z hlediska vhodného extrakčního rozpouštědla, jeho množství, úpravy pH a přídavku solí. Jako vhodný byl pro 5 ml vzorku vyhodnocen systém 2 ml propan-1-olu jako extrakčního rozpouštědla s přídavkem 0,6 g NaCl, 2,4 g MgSO4 a 0,75 ml 35 % HCl. Optimalizované podmínky extrakce byly statisticky vyhodnoceny na základě analýzy extraktů kapalinovou chromatografií se spektrofotometrickou detekcí ve viditelné oblasti.

  • Název v anglickém jazyce

    Optimisation of QuEChERS Method for Analysis of Food Dyes

  • Popis výsledku anglicky

    QuEChERS method was applied for the extraction of synthetic food dyes from confectionery samples. Extraction conditions were optimized in terms of a suitable extraction solvent, its amount, a pH adjustment and an addition of salts. As the suitable systemfor 5 mL of sample, 2 mL of propan-1-ol as the extraction solvent with addition of 0.6 g NaCl, 2.4 g MgSO4, and 0.75 mL of 35 % HCl was found. The optimized extraction conditions were statistically evaluated by analysis of extracts by liquid chromatography with detection in the visible region.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Studentská vědecká konference 2014: sborník příspěvků na CD

  • ISBN

    978-80-7464-359-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    1-4

  • Název nakladatele

    Ostravská univerzita v Ostravě

  • Místo vydání

    Ostrava

  • Místo konání akce

    Ostrava

  • Datum konání akce

    6. 5. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku