Nutriční péče o bariatrické pacienty
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064165%3A_____%2F22%3A10449069" target="_blank" >RIV/00064165:_____/22:10449069 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11110/22:10449069
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=8wghNI7Q.n" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=8wghNI7Q.n</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční péče o bariatrické pacienty
Popis výsledku v původním jazyce
Nutriční terapeut je nedílnou součástí multidisciplinárního týmu bariatrické a metabolické chirurgie. Nutriční intervence se zahajuje již v období přípravy na bariatrický zákrok a zaměřuje se na úpravu dosavadních stravovacích zvyklostí pacienta, redukci hmotnosti a pochopení principů pooperačního stravování. V prvních týdnech po operaci zajišťuje nutriční intervence optimální výživu v rámci specifického dietního režimu. Nutriční péče má však v pravidelných intervalech pokračovat i dlouhodobě po zákroku. Zahrnuje kontrolu vhodné skladby jídelníčku, dodržování velikosti porcí a dostatečného pitného režimu, ale také doporučení suplementace, to vše v souvislosti s vývojem tělesné hmotnosti, tělesné skladby a laboratorních výsledků.
Název v anglickém jazyce
Nutrition care in bariatric/metabolic surgery
Popis výsledku anglicky
The dietitian is an integral part of the multidisciplinary team of bariatric and metabolic surgery. The nutritional intervention is started already in the period of preparation for the bariatric procedure and focuses on the modification of the patient's current eating habits, weight reduction and understanding of the principles of the postoperative diet. After the bariatric procedure, the nutritional intervention ensures optimal nutrition of the patient within a specific diet regime implemented in the first weeks after the operation. However, nutritional care should continue at regular intervals for a long time after the procedure. It includes, for example, control of the appropriate diet composition, adherence to portion sizes and adequate drinking regime, as well as supplementation recommendations, all in relation to weight development, body composition and laboratory results.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Časopis lékařů českých
ISSN
0008-7335
e-ISSN
1805-4420
Svazek periodika
161
Číslo periodika v rámci svazku
3-4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
114-117
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85137772631