Nutriční aspekty managementu pacientů po bariatrické/metabolické chirurgii
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F19%3A10406839" target="_blank" >RIV/00216208:11140/19:10406839 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční aspekty managementu pacientů po bariatrické/metabolické chirurgii
Popis výsledku v původním jazyce
Bariatrická chirurgie je efektivní léčebnou metodou obezity. Nicméně správnou nutriční intervencí je třeba předcházet možnému rozvoji malnutrice, podmíněné ať již změnou stravovacích návyků po bariatrické operaci, snížením chuti k jídlu, potravinovou intolerancí, maldigescí a malabsorpcí. Autorka shrnuje algoritmy postchirurgického sledování především v oblasti nutrice, postupného zavádění stravy po jednotlivých výkonech a zásady nutriční suplementace a léčby v indikovaných případech.
Název v anglickém jazyce
Dietary management after bariatric surgery
Popis výsledku anglicky
Bariatric surgery is the effective long- term efficient weight loss therapy for severe obesity. Potential nutritional derangements after bariatric surgery arising from degree of malabsorption, triggered by change of dietary habits, maldigestive symptoms, occasional food intolerance, change in satiety regulation, poor food choice, or simply by restriction of food intake can be avoided through detailed and continuous nutritional education. Author presents algorithms for post-surgical patient follow-up, timings, meal progression and diet composition as well as relevant clinical, lab and nutritional checks linked to particular bariatric procedures. Recommended dosages of proteins, micronutrient supplementation after malabsorptive, restrictive or combined bariatric surgery according contemporary guidelines are summarized. Overall multidisciplinary support is extremely important in achieving long term success and preventing possible serious clinical disorders as well.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Diabezita
ISBN
978-80-88056-09-6
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
163-170
Počet stran knihy
336
Název nakladatele
Facta Medica
Místo vydání
Brno
Kód UT WoS kapitoly
—