Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sacharidy ve stravě pacienta s diabetem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064165%3A_____%2F23%3A10465676" target="_blank" >RIV/00064165:_____/23:10465676 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11110/23:10465676

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=tKZmpGkQjC" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=tKZmpGkQjC</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sacharidy ve stravě pacienta s diabetem

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pohled na sacharidy ve stravě nejen u pacientů s diabetem doznal v posledních letech mnoha změn. Ještě před necelými deseti lety byli pacienti s diabetem od stravy se sníženým obsahem sacharidů odrazováni, podle aktuálních doporučení je podíl sacharidů pro tyto pacienty volen individuálně, bez pevně stanoveného ideálního zastoupení. Zatímco u nediabetické populace může být nízkosacharidová strava módním trendem, u pacientů s diabetem obou typů má strava se sníženým podílem sacharidů (pod 45 % celkového energetického příjmu) již prokázané mnohé pozitivní účinky. U pacientů s diabetem 2. typu mohou přinést benefity dokonce i jiné stravovací vzorce, jako je středomořská, vegetariánská či veganská dieta. Ve stravě pacientů s diabetem 1. typu dostávají sacharidy a jejich počítání nový význam také z důvodu rozmachu flexibilního dávkování inzulinu i moderních technologií. Tento článek je koncipovaný jako přehledový a nemá za cíl preferovat či favorizovat některou z uvedených diet.

  • Název v anglickém jazyce

    Carbohydrates in diet of diabetic patients

  • Popis výsledku anglicky

    The opinion on carbohydrates in diet not only in patients with diabetes changed a lot recently. Not even ten years ago, patients with diabetes were discouraged from low carbohydrate diet, but according to actual recommendations, the carbohydrate amount for these patients is chosen individually, without determination of ideal proportion. While it could be only the modern trend in non-diabetic people, low carbohydrate diet (&lt; 45 % of total energy) has already the evidence of benefits in patients with both types of diabetes. Even other eating patterns such as Mediterranean-style, vegetarian or vegan can bring benefits in type 2. diabetic patients. In type 1. diabetic patients, carbohydrates and it&apos;s counting become more important due to expansion of flexible insulin dosing and technologies. This work is designed as a review article and doesn&apos;t favour any of listed diets.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa

  • ISSN

    1211-9326

  • e-ISSN

    1212-6853

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    42-47

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85160083941