Sacharidy ve stravě pacienta s diabetem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064165%3A_____%2F23%3A10465676" target="_blank" >RIV/00064165:_____/23:10465676 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11110/23:10465676
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=tKZmpGkQjC" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=tKZmpGkQjC</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sacharidy ve stravě pacienta s diabetem
Popis výsledku v původním jazyce
Pohled na sacharidy ve stravě nejen u pacientů s diabetem doznal v posledních letech mnoha změn. Ještě před necelými deseti lety byli pacienti s diabetem od stravy se sníženým obsahem sacharidů odrazováni, podle aktuálních doporučení je podíl sacharidů pro tyto pacienty volen individuálně, bez pevně stanoveného ideálního zastoupení. Zatímco u nediabetické populace může být nízkosacharidová strava módním trendem, u pacientů s diabetem obou typů má strava se sníženým podílem sacharidů (pod 45 % celkového energetického příjmu) již prokázané mnohé pozitivní účinky. U pacientů s diabetem 2. typu mohou přinést benefity dokonce i jiné stravovací vzorce, jako je středomořská, vegetariánská či veganská dieta. Ve stravě pacientů s diabetem 1. typu dostávají sacharidy a jejich počítání nový význam také z důvodu rozmachu flexibilního dávkování inzulinu i moderních technologií. Tento článek je koncipovaný jako přehledový a nemá za cíl preferovat či favorizovat některou z uvedených diet.
Název v anglickém jazyce
Carbohydrates in diet of diabetic patients
Popis výsledku anglicky
The opinion on carbohydrates in diet not only in patients with diabetes changed a lot recently. Not even ten years ago, patients with diabetes were discouraged from low carbohydrate diet, but according to actual recommendations, the carbohydrate amount for these patients is chosen individually, without determination of ideal proportion. While it could be only the modern trend in non-diabetic people, low carbohydrate diet (< 45 % of total energy) has already the evidence of benefits in patients with both types of diabetes. Even other eating patterns such as Mediterranean-style, vegetarian or vegan can bring benefits in type 2. diabetic patients. In type 1. diabetic patients, carbohydrates and it's counting become more important due to expansion of flexible insulin dosing and technologies. This work is designed as a review article and doesn't favour any of listed diets.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa
ISSN
1211-9326
e-ISSN
1212-6853
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
42-47
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85160083941