Dietní léčba pacientů s diabetem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11120%2F11%3A00002912" target="_blank" >RIV/00216208:11120/11:00002912 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00064173:_____/11:#0000069
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dietní léčba pacientů s diabetem
Popis výsledku v původním jazyce
Dieta je základním pilířem v léčbě diabetiků. Prokazatelně ovlivňuje všechny klíčové poruchy metabolismu glukózy přítomné u diabetu 2. typu a její implementace do léčby a prevence diabetu 2. typu se jeví jako nákladově efektivní. Názory na ideální dietníléčbu se v průběhu dějin měnily zásadním způsobem a ani v současné době není jednoznačný konsenzus ohledně optimální skladby makronutrientů v diabetické dietě. Odborné společnosti v současné době doporučují následující trojpoměr živin: tuky do 35 %, sacharidy 45-60 %, bílkoviny 10-20 % celkového objemu energie. S vědomím určitých limitací těchto doporučení se ovšem neustále hledají dietní modifikace, které by přinášely dlouhodobě lepší účinnost a zvyšovaly compliance pacientů. Trendy v diabetické dietěsměřují dvěma směry - k dietám s vyšším zastoupením tuků, zvláště v podobě monoenových mastných kyselin, a dále k vysokosacharidovým dietám s nízkým glykemickým indexem a vysokým zastoupením vlákniny. Jednoznačné hodnocení těchto dietníc
Název v anglickém jazyce
Diabetes diet therapy
Popis výsledku anglicky
Diet is the mainstay of the treatment of diabetes. It has been proven to influence all key glucose metabolism disorders present in type 2 diabetes and its implementation in the treatment and prevention of type 2 diabetes appears to be cost-effective. Opinions on ideal diet therapy have varied essentially throughout history and even currently there is no unambiguous consensus on the optimal macronutrient composition of the diabetes diet. The professional guidelines currently recommend the following fat/carb/protein ratio: 35% or less/45-60%/10-20% of the total energy intake. Given the limitations to these recommendations, there is constant search for diet modifications that would provide greater long-term benefit and improve patient compliance. Diabetesdiet shows two trends - one towards the diet higher in fat represented by monoenic fatty acids in particular and the other towards a high carbohydrate diet with a low glycemic index and rich in fibre. Nevertheless, unambiguous assessment
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Remedia
ISSN
0862-8947
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
54-58
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—