Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Syndrom neceliakální glutenové (pšeničné) senzitivity

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064173%3A_____%2F16%3AN0000174" target="_blank" >RIV/00064173:_____/16:N0000174 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Syndrom neceliakální glutenové (pšeničné) senzitivity

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Neceliakální glutenová (pšeničná) senzitivita je syndrom zahrnující intestinální a extraintestinální příznaky u osob konzumujících potraviny vyrobené z pšenice, ječmene a žita. Vzhledem neexistenci specifického biomarkeru je syndrom neceliakální glutenové senzitivity diagnózou per exclusionem, vyžaduje vyloučení celiakie a alergie na pšenici. Diagnostika spočívá v průkazu rychlého vymizení symptomů po bezlepkové dietě a evidentního zhoršení po znovuzavedení stravy obsahující lepek. Uvažuje se, že zvyšující se prevalence chorob vyvolaných glutenem souvisí s moderními technologiemi pěstování a potravinářského zpracování obilovin. V patogenezi syndromu neceliakální glutenové senzitivity se pravděpodobně uplatňuje aktivace vrozeného imunitního systému na úrovní intestinální i extraintestinální. Vedle glutenu samotného jsou možným spouštěčem i neglutenové součásti obilného zrna, zejména inhibitory amyláz a trypsinu. Kromě toho sacharidové složky obilovin označované jako FODMAP (fermentabilní, oligo-, di-, monosacharidy a polyoly) mohou vyvolávat gastrointestinální potíže.

  • Název v anglickém jazyce

    Non-Celiac Gluten (Wheat) Sensitivity

  • Popis výsledku anglicky

    Non-Celiac Gluten (Wheat) Sensitivity is a syndrome characterized by intestinal and extra-intestinal symptoms in subjects consuming food made from wheat, barley and rye. Given the lack of a appropriate biomarker, Non-Celiac Gluten (Wheat) Sensitivity is currently a diagnosis of exclusion, mainly exclusion of celiac disease and wheat allergy. A full diagnostic procedure should involve rapid improvement of symptoms after gluten-free diet and clear worsening shortly after iniciation a gluten challenge. The increased prevalence of gluten-related disorders is hypothesized to be connected with the use of processed cereal-based foods. The pathogenesis is likely linked to activation of the intestinal and extraintestinal innate immune system. Besides the gluten, cereal amylase-trypsin inhibitors have been identified as the most likely triggers of NCWS. Moreover, carbohydrates termed FODMAPs (fermentable oligi-, di-, monosaccharides and polyols) could be responsible for gastrointestinal symptoms such as bloating or diarrhoea.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Postgraduální gastroenterologie & hepatologie

  • ISSN

    2336-4998

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    196-203

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus