Syndrom neceliakální glutenové (pšeničné) senzitivity
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064173%3A_____%2F16%3AN0000174" target="_blank" >RIV/00064173:_____/16:N0000174 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Syndrom neceliakální glutenové (pšeničné) senzitivity
Popis výsledku v původním jazyce
Neceliakální glutenová (pšeničná) senzitivita je syndrom zahrnující intestinální a extraintestinální příznaky u osob konzumujících potraviny vyrobené z pšenice, ječmene a žita. Vzhledem neexistenci specifického biomarkeru je syndrom neceliakální glutenové senzitivity diagnózou per exclusionem, vyžaduje vyloučení celiakie a alergie na pšenici. Diagnostika spočívá v průkazu rychlého vymizení symptomů po bezlepkové dietě a evidentního zhoršení po znovuzavedení stravy obsahující lepek. Uvažuje se, že zvyšující se prevalence chorob vyvolaných glutenem souvisí s moderními technologiemi pěstování a potravinářského zpracování obilovin. V patogenezi syndromu neceliakální glutenové senzitivity se pravděpodobně uplatňuje aktivace vrozeného imunitního systému na úrovní intestinální i extraintestinální. Vedle glutenu samotného jsou možným spouštěčem i neglutenové součásti obilného zrna, zejména inhibitory amyláz a trypsinu. Kromě toho sacharidové složky obilovin označované jako FODMAP (fermentabilní, oligo-, di-, monosacharidy a polyoly) mohou vyvolávat gastrointestinální potíže.
Název v anglickém jazyce
Non-Celiac Gluten (Wheat) Sensitivity
Popis výsledku anglicky
Non-Celiac Gluten (Wheat) Sensitivity is a syndrome characterized by intestinal and extra-intestinal symptoms in subjects consuming food made from wheat, barley and rye. Given the lack of a appropriate biomarker, Non-Celiac Gluten (Wheat) Sensitivity is currently a diagnosis of exclusion, mainly exclusion of celiac disease and wheat allergy. A full diagnostic procedure should involve rapid improvement of symptoms after gluten-free diet and clear worsening shortly after iniciation a gluten challenge. The increased prevalence of gluten-related disorders is hypothesized to be connected with the use of processed cereal-based foods. The pathogenesis is likely linked to activation of the intestinal and extraintestinal innate immune system. Besides the gluten, cereal amylase-trypsin inhibitors have been identified as the most likely triggers of NCWS. Moreover, carbohydrates termed FODMAPs (fermentable oligi-, di-, monosaccharides and polyols) could be responsible for gastrointestinal symptoms such as bloating or diarrhoea.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Postgraduální gastroenterologie & hepatologie
ISSN
2336-4998
e-ISSN
—
Svazek periodika
2
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
196-203
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—