Klinická výživa v chirurgii - doporučení ESPEN s konsenzuálním hlasováním pracovní skupiny SKVIMP: klinický doporučený postup
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064173%3A_____%2F18%3AN0000173" target="_blank" >RIV/00064173:_____/18:N0000173 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.prolekare.cz/linkout/106788" target="_blank" >https://www.prolekare.cz/linkout/106788</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Klinická výživa v chirurgii - doporučení ESPEN s konsenzuálním hlasováním pracovní skupiny SKVIMP: klinický doporučený postup
Popis výsledku v původním jazyce
Malnutrice je u chirurgického pacienta významným negativním faktorem, který má vliv na pooperační morbiditu i letalitu. Je jevem poměrně častým zvláště u onkochirurgických pacientů, u seniorů a u pacientů s chronickým onemocněním. Podvýživa je většinou snadno detekovatelná jednoduchými prostředky. Málokterá oblast léčebné intervence je zatížena tolika protichůdnými názory jako umělá nutriční podpora. Provedení kvalitních studií v nutriční podpoře někdy ani z etických důvodů není možné, a tak jsou často výsledky studií aplikovány v praxi na odlišnou populaci nemocných. Někdy i jediná studie změní zcela zažitou praxi nutriční intervence. Doporučení odborných společností jsou přehledem současných poznatků v dané oblasti a snahou jednoduše postulovat vhodné postupy pro klinickou praxi.
Název v anglickém jazyce
Clinical Nutrition in Surgery - ESPEN Recommendations with Consensus Voting by SKVIMP Working Group: Clinical Guidelines
Popis výsledku anglicky
Malnutrition is associated with a greater risk of morbidity and mortality after surgery. Nutrition care is a mandatory part of the surgical treatment. The practice guidelines of nutritional support in surgery provides a current insight into the nutrition care for a surgical patient, based on 7 chapters and 34 recommendations completed with a grade of recommendation and consensus voting by the working group.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Rozhledy v chirurgii
ISSN
0035-9351
e-ISSN
1805-4579
Svazek periodika
97
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
P1-P9
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—