Klinická výživa v chirurgii - doporučení ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition) s konsenzuálním hlasováním pracovní skupiny SKVIMP (Společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064165%3A_____%2F19%3A10396077" target="_blank" >RIV/00064165:_____/19:10396077 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11120/19:43918513 RIV/65269705:_____/19:00070875 RIV/00669806:_____/19:10396077 RIV/00064190:_____/19:N0000090
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=O~l1zKs4ms" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=O~l1zKs4ms</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Klinická výživa v chirurgii - doporučení ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition) s konsenzuálním hlasováním pracovní skupiny SKVIMP (Společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče)
Popis výsledku v původním jazyce
Malnutrice je u chirurgického pacienta významným negativním faktorem, který má vliv na pooperační morbiditu i letalitu. Navíc hladovění v perioperačním období u velkých operačních výkonů zvyšuje riziko komplikací. Minimalizace periody hladovění a proteinokalorického deficitu v období před operací a po ní vyžaduje pečlivé a trvalé sledování nutriční péče s včasnou reakcí, která spočívá v modifikaci diety, podávání dietních přídavků a sippingu, případně v aplikaci enterální nebo dokonce parenterální výživy. Moderním způsobem perioperační péče je koncept ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), kde právě nutriční elementy sehrávají podstatnou roli při minimalizaci operačního traumatu. Výbor Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP) se na svém XXXIII. kongresu v Hradci Králové v březnu 2017 rozhodl vytvořit doporučení pro konkrétní skupiny pacientů. Pracovní skupina vytvářející doporučení pro chirurgického pacienta využila recentního doporučení Výživa v chirurgii - dokumentu ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition) z roku 2017. Text všech jednotlivých 37 doporučení ESPEN byl beze zbytku převzat. Na pracovním setkání a při několikaměsíční vzájemné elektronické komunikaci byl formulován komentář k některým tezím. Závěrečnou fází tvorby bylo elektronické hlasování všech členů pracovní skupiny, kterým byl vyjádřen konsenzus nad jednotlivými doporučeními. Doporučení je určeno pro klinickou praxi v péči o chirurgického pacienta.
Název v anglickém jazyce
Clinical nutrition in surgery - ESPEN guideline with consensual voting of the working group of Society of Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care (SKVIMP)
Popis výsledku anglicky
Malnutrition is an important negative factor impacting on postoperative morbidity and mortality in surgical patients. In addition, starvation raises risk of complications in the perioperative period after major surgery. Minimisation of the duration of starvation and protein-caloric deficiency requires careful and permanent monitoring of nutritional care with early response in the perioperative period. It includes modification of diet, sipping and eventually administration of enteral or parenteral nutrition. An up-to-date perioperative care model is the concept of ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), where nutritional elements play a fundamental role in the minimisation of operative stress. The committee of Society of Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care (SKVIMP) decided to form the guidelines for particular groups of patients at the XXXIII Congress in Hradec Kralove in March 2017. The working group forming the guidelines for surgical patients used the recent ESPEN document Clinical nutrition in Surgery (2017). The text of all particular 37 guidelines was accepted by and large. The comments on some recommendations were formulated at a working meeting and by electronic communication. The electronic voting by all members of the working group finalised the work and delivered consensus on particular recommendations. The guideline is recommended for clinical practice in surgical patients.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Anesteziologie & intenzivní medicína
ISSN
1214-2158
e-ISSN
—
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
104-110
Kód UT WoS článku
000471310500011
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85070294032