Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční intervence v chirurgii

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F47813059%3A19510%2F09%3A%230000277" target="_blank" >RIV/47813059:19510/09:#0000277 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nutriční intervence v chirurgii

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nutriční intervence v perioperačním období je nedílnou součástí předoperační přípravy a pooperační léčebné strategie u těch chirurgických pacientů, u kterých je malnutrice přítomna, nebo u těch, kteří se nacházejí v nutričním riziku. Na základě klinických studií vznikla doporučení, která označující rizikové skupiny, mající prospěch z umělé výživy. Doporučení překonávají mnohá dogmata z minulých desetiletí a jejich zavedení do praxe snižuje počet pooperačních komplikací především u pacientů po velkých chirurgických výkonech, u pacientů s polytraumatem nebo u kriticky nemocných pacientů. Důraz je kladen na zkrácení předoperačního hladovění a časného pooperačního obnovení příjmu stravy centrální nebo přímo perorální cestou.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional Intervention in Surgery

  • Popis výsledku anglicky

    Perioperative nutritional intervention is an integral component of preoperative preparation and postoperative therapeutic strategy in surgical patients with undernutrition or in patients at severe nutritional risk. The gueidelines based on clinical trials highlight the risk groups with benefit of artificial nutrition. The guidelines get over a lot of dogma from past decades. The introduction of these recommendations into practice reduces postoperative complications mainly in patients after major surgery, in patients with polytrauma, or in critically ill patients. The emphasis is put on shortening of preoperative starvation and on early postoperative enteral or peroral feeding.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FJ - Chirurgie včetně transplantologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Rozhledy v chirurgii

  • ISSN

    0035-9351

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    88

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    409-412

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus