Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv životního stylu na kvalitu života a složení těla žen v produktivním věku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064190%3A_____%2F22%3AN0000022" target="_blank" >RIV/00064190:_____/22:N0000022 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.32725/kont.2022.005" target="_blank" >https://doi.org/10.32725/kont.2022.005</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.32725/kont.2022.005" target="_blank" >10.32725/kont.2022.005</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv životního stylu na kvalitu života a složení těla žen v produktivním věku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nadváha a obezita patří mezi civilizační choroby. Nadbytečná tělesná hmotnost způsobuje další onemocnění. Často je nadměrná tělesná hmotnost příčinou zhoršené kvality života. Cíl: Cílem práce bylo zhodnotit vybrané zdravotně sociální aspekty ve vztahu ke správné výživě. Zjistit, jak životní styl ovlivňuje BMI, složení těla, zejména zastoupení tukové tkáně, identifikovat vztah mezi hodnotami BMI a kvalitou života, porovnat kvalitu života respondentů s populačními normami a zjistit, zda mezi jednotlivými ukazateli existují rozdíly v závislosti na BMI. Metodika: Pro hodnocení obezity jsme využili BMI. Zmapovali jsme vztah mezi tělesnou hmotností, tělesným složením, životním stylem a kvalitou života. Data jsme získali použitím dotazníků. První dotazník se zaměřoval na životní styl respondentů. Jako druhý byl použit standardizovaný dotazník WHOQOL-BREF. Dále respondenti podstoupili analýzu složení těla pomocí bioimpedance přístrojem InBody 270. Výzkumný soubor tvořilo 81 žen ve věku 18-41 let. Soubor byl rozdělený do dvou skupin dle hodnot BMI. Výsledky: Průměrná hodnota BMI ve skupinách žen rozdělených dle BMI byla 20,9 kg/m2 (16,7-24,3 kg/m2), podíl tělesného tuku průměrně 24,8 % (13,4-37,3 %), resp. 30,8 kg/m2 (25,4-44,8 kg/m2), podíl tělesného tuku průměrně 38,9 % (29,5-51,9 %). U životního stylu se rozdíly objevily ve frekvenci konzumace jídel a v cílené pohybové aktivitě. Při srovnání kvality života s populačními normami se vyskytovaly rozdíly ve všech hodnocených doménách.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of lifestyle on the quality of life and body composition of women at productive age

  • Popis výsledku anglicky

    Overweight and obesity fall into the category of diseases of civilization. Being overweight causes other diseases. Excessive weight is often the cause of poor quality of life. Goal: This paper aims to evaluate the relationship between selected health and social aspects and proper nutrition, discover how lifestyle affects BMI, and body composition, especially fatty tissue, identify the relationship between BMI and the quality of life, compare the quality of life of respondents to population norms, and find out whether there are differences between indicators depending on BMI. Methods: We used BMI to evaluate obesity. We mapped the relationship between body weight, body composition, lifestyle, and quality of life. We obtained data using questionnaires. The first questionnaire focused on the respondents' lifestyles. The WHOQOL-BREF standardized questionnaire was used second. Furthermore, the respondents underwent a body composition analysis using bioimpedance with the InBody 270 device. The research group included 81 women aged 18-41. The sample group was divided into two groups according to BMI values. Results: The average BMI value in the groups of women divided according to BMI was 20.9 kg/m(2) (16.7-24.3 kg/m(2)), the proportion of body fat averaged 24.8% (13.4-37.3%), or 30.8 kg/m(2) (25.4-44.8 kg/m(2)), body fat content averaged 38.9% (29.5-51.9%). In terms of lifestyle, differences arose in the frequency of food consumption and physical activities. When comparing the quality of life with population norms, there were differences in all evaluated domains.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30218 - General and internal medicine

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    KONTAKT-JOURNAL OF NURSING AND SOCIAL SCIENCES RELATED TO HEALTH AND ILLNESS

  • ISSN

    1212-4117

  • e-ISSN

    1804-7122

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    85-91

  • Kód UT WoS článku

    000849269000013

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85127191932