Změny v metabolismu po poranění míchy. 1. Část: Rozdíly v tělesném složení a metabolické důsledky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064203%3A_____%2F14%3A10292872" target="_blank" >RIV/00064203:_____/14:10292872 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11130/14:10292872
Výsledek na webu
<a href="http://www.tigis.cz/images/stories/DMEV/2014/04/kriz.pdf" target="_blank" >http://www.tigis.cz/images/stories/DMEV/2014/04/kriz.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny v metabolismu po poranění míchy. 1. Část: Rozdíly v tělesném složení a metabolické důsledky
Popis výsledku v původním jazyce
První část práce se zabývá metabolickými změnami, které se odehrávají po poranění míchy. Porucha senzomotorických a autonomních funkcí mimo jiné ovlivňuje i tělesné složení. Mění se poměr aktivní tělesné hmoty a tukové tkáně. Při ztrátě aktivní tělesné hmoty je porušena utilizace glukózy a tuků. V postižených svalech se snižuje citlivost na inzulin. To vede k inzulinové rezistenci, hyperinzulinemii, poruše glukózové tolerance s možným rozvojem diabetes mellitus 2. typu. Stejně tak se mění lipidový profil směrem k vyššímu LDL cholesterolu a triglyceridům a k nižšímu HDL cholesterolu. Úbytek aktivní tělesné hmoty a častá porucha autonomního nervového systému významně snižují úroveň bazálního metabolismu. Spolu s nízkou pohybovou aktivitou jsou příčinou pozitivní energetické bilance s rizikem rozvoje obezity a metabolického syndromu. Jedinci s míšní lézí jsou proto více ohroženi kardiovaskulárním onemocněním.
Název v anglickém jazyce
Metabolic changes after spinal cord injury. Part I: Differences in body composition and metabolic consequences
Popis výsledku anglicky
The first part of the study describes metabolic changes after spinal cord injury. Impairment of sensory motor and autonomic functions causes changes in body composition including changes in body fat and a loss of the fat free mass. Reduction of fat freemass results in impaired glucose and fat utilization. Insulin sensitivity is decreased in the affected muscles which leads to overall increase in insulin resistance, hyperinsulinemia, impaired glucose tolerance and increased risk of type 2 diabetes development. Changes in blood lipids include higher LDL cholesterol and triglycerides concentrations and lower concentration of HDL cholesterol. The reduced fat free mass and frequent impairment of autonomic nervous system function significantly reduce the basal metabolic rate. In conjunction with a reduction in physical activity, energy intake exceeds energy requirements which results in obesity and possible development of metabolic syndrome. Therefore, the SCI population is at an increased
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, vyziva.
ISSN
1211-9326
e-ISSN
—
Svazek periodika
17
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
209-213
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—