Nové metody pro výrobu potravin s obsahem probiotik
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064203%3A_____%2F16%3A10337750" target="_blank" >RIV/00064203:_____/16:10337750 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11130/16:10337750
Výsledek na webu
<a href="http://www.agral.cz/LinkClick.aspx?fileticket=FhTwFxL7cag%3D&tabid=730&language=cs-CZ" target="_blank" >http://www.agral.cz/LinkClick.aspx?fileticket=FhTwFxL7cag%3D&tabid=730&language=cs-CZ</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nové metody pro výrobu potravin s obsahem probiotik
Popis výsledku v původním jazyce
V rámci řešení projektu "Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin" byla řešena problematika optimalizace reologických vlastností aplikací bakterií mléčného kvašení s výraznou produkcí exogenních polysachararidů. Zakysané mléko s obsahem polysacharidů je významně odolnější vůči mechanickému namáhání a konzistence výrobku je hustá bez uvolňování plazmy. Dalším přínosem je, že některé bakterie se zvý- šenou produkcí polysacharidů mají probiotické charakteris- tiky. Z vybraných aplikovaných bakterií mléčného kvašení je možno jmenovat Enterococcus faecium CCDM 922. Pravidelný příjem v terapeuticky významném množství totiž pomáhá působit preventivně proti vysokému krevnímu tlaku a vysoké hladině LDL-cholesterolu v krvi, snižuje aktivitu nežádoucích enzymů a potlačuje růst patogenních bakterií. Poznatků bylo využito v koncipování technologie nového výrobku Zákys s vyšší viskozitou, který je vyráběn mlékárnou LACRUM Velké Meziříčí a který byl oceněn cenou ministra zemědělství v kategorii nejlepší realizovaný aplikovaný výsledek
Název v anglickém jazyce
New methods for the production of foods containing probiotics
Popis výsledku anglicky
1213/5000 Within the project "New methods for the production, quality control and the effects of probiotic foods "was solved the problems of optimization of rheological properties Application of lactic acid bacteria with significant production exogenous polysachararidů. Fermented milk containing polysaccharide is significantly more resistant to mechanical stress and consistency of the product is dense with no release plasma. Another benefit is that some of the bacteria with increased hay production polysaccharides have probiotic characteristics tics. From the selected applied lactic acid bacteria may appoint Enterococcus faecium CCDM 922. Regular intake in therapeutically significant quantities is It helps to act preventively against high blood pressure and high LDL-cholesterol, decreases the activity of harmful enzymes and inhibits the growth of pathogenic bacteria. Knowledge was used in designing technology starter new product with higher viscosity, which is produced dairy Lacrum Great Mezirici who was awarded Agriculture Minister prize in the category of the best realized applied result
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinářská revue
ISSN
1801-9102
e-ISSN
—
Svazek periodika
neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
14-15
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—