Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nové metody pro výrobu potravin s obsahem probiotik

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064203%3A_____%2F16%3A10337750" target="_blank" >RIV/00064203:_____/16:10337750 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11130/16:10337750

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.agral.cz/LinkClick.aspx?fileticket=FhTwFxL7cag%3D&tabid=730&language=cs-CZ" target="_blank" >http://www.agral.cz/LinkClick.aspx?fileticket=FhTwFxL7cag%3D&tabid=730&language=cs-CZ</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nové metody pro výrobu potravin s obsahem probiotik

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V rámci řešení projektu "Nové metody pro výrobu, kontrolu kvality a účinků probiotických potravin" byla řešena problematika optimalizace reologických vlastností aplikací bakterií mléčného kvašení s výraznou produkcí exogenních polysachararidů. Zakysané mléko s obsahem polysacharidů je významně odolnější vůči mechanickému namáhání a konzistence výrobku je hustá bez uvolňování plazmy. Dalším přínosem je, že některé bakterie se zvý- šenou produkcí polysacharidů mají probiotické charakteris- tiky. Z vybraných aplikovaných bakterií mléčného kvašení je možno jmenovat Enterococcus faecium CCDM 922. Pravidelný příjem v terapeuticky významném množství totiž pomáhá působit preventivně proti vysokému krevnímu tlaku a vysoké hladině LDL-cholesterolu v krvi, snižuje aktivitu nežádoucích enzymů a potlačuje růst patogenních bakterií. Poznatků bylo využito v koncipování technologie nového výrobku Zákys s vyšší viskozitou, který je vyráběn mlékárnou LACRUM Velké Meziříčí a který byl oceněn cenou ministra zemědělství v kategorii nejlepší realizovaný aplikovaný výsledek

  • Název v anglickém jazyce

    New methods for the production of foods containing probiotics

  • Popis výsledku anglicky

    1213/5000 Within the project "New methods for the production, quality control and the effects of probiotic foods "was solved the problems of optimization of rheological properties Application of lactic acid bacteria with significant production exogenous polysachararidů. Fermented milk containing polysaccharide is significantly more resistant to mechanical stress and consistency of the product is dense with no release plasma. Another benefit is that some of the bacteria with increased hay production polysaccharides have probiotic characteristics tics. From the selected applied lactic acid bacteria may appoint Enterococcus faecium CCDM 922. Regular intake in therapeutically significant quantities is It helps to act preventively against high blood pressure and high LDL-cholesterol, decreases the activity of harmful enzymes and inhibits the growth of pathogenic bacteria. Knowledge was used in designing technology starter new product with higher viscosity, which is produced dairy Lacrum Great Mezirici who was awarded Agriculture Minister prize in the category of the best realized applied result

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinářská revue

  • ISSN

    1801-9102

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    14-15

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus