Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv výživy na rozvoj obezity v různých obdobích vývoje dítěte

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064203%3A_____%2F19%3A10395151" target="_blank" >RIV/00064203:_____/19:10395151 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11130/19:10395151

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=iRCiWJllcU" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=iRCiWJllcU</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv výživy na rozvoj obezity v různých obdobích vývoje dítěte

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Autor shrnuje údaje k nutričním faktorům, které různým mechanismem ovlivňují tvorbu rezervní tukové tkáně. Nejen nepřiměřený příjem energie, ale i odlišnosti základních živin mají svůj význam. Jednotlivé složky živin se různě zapojují do metabolických procesů. Tvorbu tukové tkáně aktivuje více strava s vyšším obsahem cukrů než ostatních sacharidů, strava s vyšším obsahem saturovaných a monoenových nenasycených mastných kyselin než polynenasycených omega 3 mastných kyselin. V rámci věku se mění nejen způsob výživy jedince, ale i jeho návyky. Ve výživě je tak možno uvést pět časových období, která jsou samostatně specifická pro aktivaci rozvoje nadměrné kumulace tukové tkáně. Pro prevenci dětské obezity je nutné věnovat výživě dítěte systematickou a diferencovanou pozornost.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of nutrition on the development of obesity in different periods of childhood

  • Popis výsledku anglicky

    The author summarizes the data to different nutritional factors that affect the formation of adipose tissue. Not only excessive energy intake, but also differences of essential nutrients have their importance. The individual components of the nutrients is variously involved in metabolic processes. The formation of adipose tissue activates more diet with a higher content of sugars than other carbohydrates, diet with a higher content of saturated and monoenic unsaturated fatty acids than polyunsaturated omega 3 fatty acids. In the context of the age is changing not only the way of nutrition, but also habits of the individual. In the diet is so the five time periods that are individually specific to activate the development of excessive accumulation of fat tissue. To prevent childhood obesity is necessary to pay attention to the child&apos;s diet systematically and differentially.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Česko-slovenská pediatrie

  • ISSN

    0069-2328

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    74

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    88-92

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85068601196