Vliv výživy na rozvoj obezity v různých obdobích vývoje dítěte
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00064203%3A_____%2F19%3A10395151" target="_blank" >RIV/00064203:_____/19:10395151 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11130/19:10395151
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=iRCiWJllcU" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=iRCiWJllcU</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv výživy na rozvoj obezity v různých obdobích vývoje dítěte
Popis výsledku v původním jazyce
Autor shrnuje údaje k nutričním faktorům, které různým mechanismem ovlivňují tvorbu rezervní tukové tkáně. Nejen nepřiměřený příjem energie, ale i odlišnosti základních živin mají svůj význam. Jednotlivé složky živin se různě zapojují do metabolických procesů. Tvorbu tukové tkáně aktivuje více strava s vyšším obsahem cukrů než ostatních sacharidů, strava s vyšším obsahem saturovaných a monoenových nenasycených mastných kyselin než polynenasycených omega 3 mastných kyselin. V rámci věku se mění nejen způsob výživy jedince, ale i jeho návyky. Ve výživě je tak možno uvést pět časových období, která jsou samostatně specifická pro aktivaci rozvoje nadměrné kumulace tukové tkáně. Pro prevenci dětské obezity je nutné věnovat výživě dítěte systematickou a diferencovanou pozornost.
Název v anglickém jazyce
Effect of nutrition on the development of obesity in different periods of childhood
Popis výsledku anglicky
The author summarizes the data to different nutritional factors that affect the formation of adipose tissue. Not only excessive energy intake, but also differences of essential nutrients have their importance. The individual components of the nutrients is variously involved in metabolic processes. The formation of adipose tissue activates more diet with a higher content of sugars than other carbohydrates, diet with a higher content of saturated and monoenic unsaturated fatty acids than polyunsaturated omega 3 fatty acids. In the context of the age is changing not only the way of nutrition, but also habits of the individual. In the diet is so the five time periods that are individually specific to activate the development of excessive accumulation of fat tissue. To prevent childhood obesity is necessary to pay attention to the child's diet systematically and differentially.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Česko-slovenská pediatrie
ISSN
0069-2328
e-ISSN
—
Svazek periodika
74
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
88-92
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85068601196