Význam tuků a mastných kyselin ve výživě drůbeže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880064" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880064 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3706&rok=2022&vydani=10" target="_blank" >https://www.periodik.cz/predplatne/casopis.php?akce=vydani&titul=3706&rok=2022&vydani=10</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam tuků a mastných kyselin ve výživě drůbeže
Popis výsledku v původním jazyce
Krmení drůbeže je jedním z nejdůležitějších aspektů produkce drůbeže. Pro ziskový chov drůbeže je proto nutné zajistit ekonomické a vyvážené krmivo. Využití tuků v krmivu pro drůbež je široce používanou nutriční strategií. Zdroje lipidů (oleje a tuky) jsou nezbytné a běžně obsažené v krmivech pro brojlery a užitkové nosnice. Tuky mají vysokou koncentraci energie, poskytují více kalorií než sacharidy a bílkoviny, a obsahují důležité živiny pro nutriční rovnováhu zvířat. Manipulace se složením tuků se běžně provádí pro ekonomické a nutriční účely a vede ke změně složení mastných kyselin (mastné kyseliny; např. délka řetězce či stupeň nasycení) v dietách. Je dobře známo, že změnou složení tuku v krmivu pro zvířata je možné modifikovat profily mastných kyselin produktů (např. masa a konzumních vajec. Vědci prokázali, že podáváním příslušných nenasycených mastných kyselin ve stravě lze změnit poměr polynenasycených/nasycených mastných kyselin i poměr n-6/n-3 nenasycených mastných kyselin živočišné tukové tkáně tak, aby odpovídal dietním potřebám člověka. Zahrnutí zdrojů tuku do stravy drůbeže je tedy běžnou praxí.
Název v anglickém jazyce
The importance of fats and fatty acids in poultry nutrition
Popis výsledku anglicky
Feeding poultry is one of the most important aspects of poultry production. Therefore, for profitable poultry production, it is necessary to provide economical and balanced feed. The use of fat in poultry feed is a widely used nutritional strategy. Lipid sources (oils and fats) are essential and commonly included in feed for broilers and commercial layers. Fats have a high energy concentration, provide more calories than carbohydrates and protein, and contain important nutrients for the nutritional balance of the animals. Manipulation of fat composition is commonly done for economic and nutritional purposes and leads to changes in the fatty acid composition (fatty acids; e.g. chain length or degree of saturation) of diets. It is well known that by changing the fat composition of animal feed it is possible to modify the fatty acid profiles of products (e.g. meat and table eggs. Scientists have shown that by feeding appropriate unsaturated fatty acids in the diet, the polyunsaturated/unsaturated fatty acid ratio and the n-6/n-3 unsaturated fatty acid ratio of animal adipose tissue can be altered to match the dietary needs of humans. Thus, the inclusion of fat sources in poultry diets is a common practice.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
82
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
48-50
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—