Mastné kyseliny mléčného tuku skotu a faktory ovlivňující jejich zastoupení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009646" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009646 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mastné kyseliny mléčného tuku skotu a faktory ovlivňující jejich zastoupení
Popis výsledku v původním jazyce
Dosáhnout optimálního složení mléčného tuku z hledisek výživového i technologického patří k jednomu ze soudobých cílů prvovýroby a zpracování mléka. K tomu je nezbytná důkladná znalost základních faktorů ovlivňujících obsah a zastoupení mastných kyselinmléčného tuku, který je významnou součástí výživy člověka. Důraz je kladen především na produkci tuku se zvýšeným podílem výživově žádoucích mastných kyselin na úkor kyselin zdravotně nežádoucích. Předložená monografie se proto zabývá mastnými kyselinamipočínaje obecnou charakteristikou, důležitými vlastnostmi a reakcemi, syntézou mastných kyselin mléčného tuku a jejich významem z hlediska technologického a nutričního. Dvě kapitoly jsou zaměřeny na zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku skotu a nahlavní faktory ovlivňující kvalitativní a kvantitativní zastoupení jednotlivých mastných kyselin. Samostatnou kapitolou je stanovení mastných kyselin se zaměřením na chromatografickou analýzu. Zvláštní pozoronost v textu je věnována hyper
Název v anglickém jazyce
Fatty acids of cow milk fat and factors affecting their composition: A review.
Popis výsledku anglicky
The comprehensive knowledge of substantial factors affecting fatty acid composition of cow milk fat has been necessary for the production of fat with an increased proportion of nutritionally desirable fatty acids to the exclusion of detrimental ones. Thereview starts with an overview of lipids and fatty acids. The general characteristics, biosynthesis and important physical, chemical, nutritional and technological properties of fatty acids are described. The composition of fatty acids in cow milk fat,main factors (animal and feed) affecting the composition and methods of fatty acids determination are discussed in separate chapters. A special attention is given to hypercholesterolemic fatty acids (lauric, myristic and palmitic), polyunsaturated n-3 and n-6 fatty acids, trans-isomers of unsaturated acids and conjugated linoleic acids (CLA) in cow milk fat. The review provides an overview of the topic and an applicable information both to students and researchers and to farmers and manu
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-7394-104-8
Počet stran knihy
90
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Místo vydání
České Budějovice
Kód UT WoS knihy
—