Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mastné kyseliny mléčného tuku skotu a faktory ovlivňující jejich zastoupení

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009646" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009646 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mastné kyseliny mléčného tuku skotu a faktory ovlivňující jejich zastoupení

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Dosáhnout optimálního složení mléčného tuku z hledisek výživového i technologického patří k jednomu ze soudobých cílů prvovýroby a zpracování mléka. K tomu je nezbytná důkladná znalost základních faktorů ovlivňujících obsah a zastoupení mastných kyselinmléčného tuku, který je významnou součástí výživy člověka. Důraz je kladen především na produkci tuku se zvýšeným podílem výživově žádoucích mastných kyselin na úkor kyselin zdravotně nežádoucích. Předložená monografie se proto zabývá mastnými kyselinamipočínaje obecnou charakteristikou, důležitými vlastnostmi a reakcemi, syntézou mastných kyselin mléčného tuku a jejich významem z hlediska technologického a nutričního. Dvě kapitoly jsou zaměřeny na zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku skotu a nahlavní faktory ovlivňující kvalitativní a kvantitativní zastoupení jednotlivých mastných kyselin. Samostatnou kapitolou je stanovení mastných kyselin se zaměřením na chromatografickou analýzu. Zvláštní pozoronost v textu je věnována hyper

  • Název v anglickém jazyce

    Fatty acids of cow milk fat and factors affecting their composition: A review.

  • Popis výsledku anglicky

    The comprehensive knowledge of substantial factors affecting fatty acid composition of cow milk fat has been necessary for the production of fat with an increased proportion of nutritionally desirable fatty acids to the exclusion of detrimental ones. Thereview starts with an overview of lipids and fatty acids. The general characteristics, biosynthesis and important physical, chemical, nutritional and technological properties of fatty acids are described. The composition of fatty acids in cow milk fat,main factors (animal and feed) affecting the composition and methods of fatty acids determination are discussed in separate chapters. A special attention is given to hypercholesterolemic fatty acids (lauric, myristic and palmitic), polyunsaturated n-3 and n-6 fatty acids, trans-isomers of unsaturated acids and conjugated linoleic acids (CLA) in cow milk fat. The review provides an overview of the topic and an applicable information both to students and researchers and to farmers and manu

Klasifikace

  • Druh

    B - Odborná kniha

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    978-80-7394-104-8

  • Počet stran knihy

    90

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta

  • Místo vydání

    České Budějovice

  • Kód UT WoS knihy