The effects of feeding various forages on fatty acid composition of bovine milk fat: A review. Czech Journal of Animal Science
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F10%3A00012480" target="_blank" >RIV/60076658:12220/10:00012480 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effects of feeding various forages on fatty acid composition of bovine milk fat: A review. Czech Journal of Animal Science
Popis výsledku v původním jazyce
The nutritional image of bovine milk fat has suffered for years because of the association of saturated fatty acids and coronary heart disease. Alteration of fatty acid composition has been thus a long-term strategy. Forages, even though containing relatively low level of lipids, are the cheapest and often the major source of beneficial unsaturated fatty acids in ruminant diets. Recent progress in the research of factors affecting fatty acid content and composition in fresh and preserved forages and theassociations between feeding such forages and milk fat profile are reviewed. Milk from cows grazed or fed fresh forage, especially from species-rich grasslands or forage legumes, has considerably higher ratio of unsaturated to saturated fatty acids andhigher content of nutritionally beneficial trans-fatty acids (e.g. CLA, vaccenic acid) than milk from cows fed silage or hay. Grass and legume silages seem to affect the fatty acid profile more propitiously than maize silage.
Název v anglickém jazyce
The effects of feeding various forages on fatty acid composition of bovine milk fat: A review. Czech Journal of Animal Science
Popis výsledku anglicky
The nutritional image of bovine milk fat has suffered for years because of the association of saturated fatty acids and coronary heart disease. Alteration of fatty acid composition has been thus a long-term strategy. Forages, even though containing relatively low level of lipids, are the cheapest and often the major source of beneficial unsaturated fatty acids in ruminant diets. Recent progress in the research of factors affecting fatty acid content and composition in fresh and preserved forages and theassociations between feeding such forages and milk fat profile are reviewed. Milk from cows grazed or fed fresh forage, especially from species-rich grasslands or forage legumes, has considerably higher ratio of unsaturated to saturated fatty acids andhigher content of nutritionally beneficial trans-fatty acids (e.g. CLA, vaccenic acid) than milk from cows fed silage or hay. Grass and legume silages seem to affect the fatty acid profile more propitiously than maize silage.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science : Živočišná výroba
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
55
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
17
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—