Vliv zkrmování čerstvé vojtěšky na zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku dojnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887640" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887640 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/14:#HA22
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv zkrmování čerstvé vojtěšky na zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku dojnic
Popis výsledku v původním jazyce
V mléčném tuku dojnic plemene český strakatý skot (n = 38) a holštýnský skot (n = 38) byly sledovány změny v obsahu vybraných mastných kyselin. Dojnice byly krmeny nejprve krmnou dávkou, která obsahovala objemnou píci jak konzervovanou (kukuřičná a travní siláž; 24,5 % a 22,5 % ze sušiny krmné dávky), tak čerstvou (vojtěška setá; 11,7 % ze sušiny krmné dávky) a poté krmnou dávkou složenou pouze z objemné píce konzervované (kukuřičná a travní siláž; 36,9 % a 21,9 % ze sušiny krmné dávky). Na přídavek čerstvé vojtěšky zareagovaly dojnice především zvýšeným zastoupením esenciálních mastných kyselin linolové (1,80 %, resp. 1,53 %; p { 0,001) a alfa-linolenové (0,52 %, resp. 0,32 %; p { 0,001) a polynenasycených mastných kyselin (3,66 %, resp. 2,95 %; p { 0,001). Statisticky významně (p {0.05) vyšší zastoupení bylo zjištěno i v případě konjugované kyseliny linolové. U ostatních mastných kyselin mléčného tuku, včetně celkového obsahu nasycených a nenasycených mastných kyselin byly nalezeny n
Název v anglickém jazyce
The effects of feeding fresh lucerne on fatty acid composition in bovine milk fat
Popis výsledku anglicky
The cows of Czech Fleckvieh cattle (n = 38) and Holstein cattle (n = 38) were fed either fresh forage (11.7% of dry matter) plus silage (maize and grass silage; 24.5% and 22.5% of dry matter) or only silage (maize and grass silage; 36.9% and 21.9% of drymatter) to determine the changes in milk fatty acids (FA). The addition of fresh forage (lucerne; Medicago sativa L.) caused an increased proportion of essential FAs: linoleic acid (1.80% respectively 1.53%; p { 0.001) and alfa-linolenic acid (0.52% respectively 0.32%; p { 0.001), and polyunsaturated FAs (3.66% respectively 2.95%; p { 0.001). A significantly (p { 0.05) higher proportion was found also in the proportion of conjugated linoleic acid. For other FAs, including the total content of saturatedand unsaturated FAs were found minor differences. However, it is evident, that the inclusion of fresh lucerne to the diet has beneficial effect due to the increase of nutritionally valuable fatty acids.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
147
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"XLI"-"XLIV"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—