Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zkrmování čerstvé vojtěšky na zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku dojnic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887640" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887640 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/14:#HA22

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv zkrmování čerstvé vojtěšky na zastoupení mastných kyselin v mléčném tuku dojnic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V mléčném tuku dojnic plemene český strakatý skot (n = 38) a holštýnský skot (n = 38) byly sledovány změny v obsahu vybraných mastných kyselin. Dojnice byly krmeny nejprve krmnou dávkou, která obsahovala objemnou píci jak konzervovanou (kukuřičná a travní siláž; 24,5 % a 22,5 % ze sušiny krmné dávky), tak čerstvou (vojtěška setá; 11,7 % ze sušiny krmné dávky) a poté krmnou dávkou složenou pouze z objemné píce konzervované (kukuřičná a travní siláž; 36,9 % a 21,9 % ze sušiny krmné dávky). Na přídavek čerstvé vojtěšky zareagovaly dojnice především zvýšeným zastoupením esenciálních mastných kyselin linolové (1,80 %, resp. 1,53 %; p { 0,001) a alfa-linolenové (0,52 %, resp. 0,32 %; p { 0,001) a polynenasycených mastných kyselin (3,66 %, resp. 2,95 %; p { 0,001). Statisticky významně (p {0.05) vyšší zastoupení bylo zjištěno i v případě konjugované kyseliny linolové. U ostatních mastných kyselin mléčného tuku, včetně celkového obsahu nasycených a nenasycených mastných kyselin byly nalezeny n

  • Název v anglickém jazyce

    The effects of feeding fresh lucerne on fatty acid composition in bovine milk fat

  • Popis výsledku anglicky

    The cows of Czech Fleckvieh cattle (n = 38) and Holstein cattle (n = 38) were fed either fresh forage (11.7% of dry matter) plus silage (maize and grass silage; 24.5% and 22.5% of dry matter) or only silage (maize and grass silage; 36.9% and 21.9% of drymatter) to determine the changes in milk fatty acids (FA). The addition of fresh forage (lucerne; Medicago sativa L.) caused an increased proportion of essential FAs: linoleic acid (1.80% respectively 1.53%; p { 0.001) and alfa-linolenic acid (0.52% respectively 0.32%; p { 0.001), and polyunsaturated FAs (3.66% respectively 2.95%; p { 0.001). A significantly (p { 0.05) higher proportion was found also in the proportion of conjugated linoleic acid. For other FAs, including the total content of saturatedand unsaturated FAs were found minor differences. However, it is evident, that the inclusion of fresh lucerne to the diet has beneficial effect due to the increase of nutritionally valuable fatty acids.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    147

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    "XLI"-"XLIV"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus