Eighteen-carbon fatty acids in milk fat of Czech Fleckvieh and Holstein cows following feeding with fresh lucerne (Medicago sativa L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887555" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887555 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/14:#HA14
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Eighteen-carbon fatty acids in milk fat of Czech Fleckvieh and Holstein cows following feeding with fresh lucerne (Medicago sativa L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Changes in selected FAs level as influenced by inclusion of fresh lucerne (Medicago saliva L.) into a feeding ration were assesed in Czech Fleckvieh (dual purpose) and Holstein cows. Each of the balanced groups of 12 cows in mid-lactation was fed with aration containing 12.7 kg (11.7% of dry matter) of fresh lucerne and then with a ration with preserved forage (maize and grass silages) only. Total content of nutritionally desirable C18 acids was 34.1 and 30.5% of total fatty acids in Czech Fleckvieh and Holstein cows, respectively (P=0.0693). The response of the breeds on the change in feeding differed. The changes in fatty acid composition in the Czech Fleckvieh cows were less extensive in stearic and oleic acids, while more extensive in essential linoleic and linolenic acids than those in the Holstein cows. Addition of lucerne into ration in both breeds has caused greatest changes in polyunsaturated fatty acids (P{0.01), particularly alpha-linolenic acid (P{0.001).
Název v anglickém jazyce
Eighteen-carbon fatty acids in milk fat of Czech Fleckvieh and Holstein cows following feeding with fresh lucerne (Medicago sativa L.)
Popis výsledku anglicky
Changes in selected FAs level as influenced by inclusion of fresh lucerne (Medicago saliva L.) into a feeding ration were assesed in Czech Fleckvieh (dual purpose) and Holstein cows. Each of the balanced groups of 12 cows in mid-lactation was fed with aration containing 12.7 kg (11.7% of dry matter) of fresh lucerne and then with a ration with preserved forage (maize and grass silages) only. Total content of nutritionally desirable C18 acids was 34.1 and 30.5% of total fatty acids in Czech Fleckvieh and Holstein cows, respectively (P=0.0693). The response of the breeds on the change in feeding differed. The changes in fatty acid composition in the Czech Fleckvieh cows were less extensive in stearic and oleic acids, while more extensive in essential linoleic and linolenic acids than those in the Holstein cows. Addition of lucerne into ration in both breeds has caused greatest changes in polyunsaturated fatty acids (P{0.01), particularly alpha-linolenic acid (P{0.001).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Animal Science Papers and Reports
ISSN
0860-4037
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
PL - Polská republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
209-218
Kód UT WoS článku
000340228200003
EID výsledku v databázi Scopus
—