Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutritionally desirable fatty acids including CLA of cow´s milk fat explained by animal and feed factors

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F18%3A43897316" target="_blank" >RIV/60076658:12220/18:43897316 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/18:N0000010

  • Výsledek na webu

    <a href="https://acta.mendelu.cz/66/1/0069/" target="_blank" >https://acta.mendelu.cz/66/1/0069/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun201866010069" target="_blank" >10.11118/actaun201866010069</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutritionally desirable fatty acids including CLA of cow´s milk fat explained by animal and feed factors

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study evaluated the effects of four factors (breed, parity, month of lactation and feeding ration) on the total explained variation (R^2) determining composition of nutritionally important fatty acids. Individual milk samples were collected four times over an entire year (March, June, September, and December, respectively) on a conventional farm from two breeds: Czech Fleckvieh (dual-purpose, local) and Holstein (dairy, worldwide). In total, 145 samples (36; 38; 35 and 36, respectively) were analysed. Within the R^2, feeding ration and month of lactation were the main factors affecting milk fatty acids composition, whereas breed and parity showed a low effect. A high percentage of the R^2 was observed in rumenic acid (52%), for example, whereas a low percentage was observed in both palmitic acid (30%) and oleic acid (30%). This may be due to intra-breed variability affected by different genetic predisposition of each cows, their performance or individual response to changes in feeding ration.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritionally desirable fatty acids including CLA of cow´s milk fat explained by animal and feed factors

  • Popis výsledku anglicky

    This study evaluated the effects of four factors (breed, parity, month of lactation and feeding ration) on the total explained variation (R^2) determining composition of nutritionally important fatty acids. Individual milk samples were collected four times over an entire year (March, June, September, and December, respectively) on a conventional farm from two breeds: Czech Fleckvieh (dual-purpose, local) and Holstein (dairy, worldwide). In total, 145 samples (36; 38; 35 and 36, respectively) were analysed. Within the R^2, feeding ration and month of lactation were the main factors affecting milk fatty acids composition, whereas breed and parity showed a low effect. A high percentage of the R^2 was observed in rumenic acid (52%), for example, whereas a low percentage was observed in both palmitic acid (30%) and oleic acid (30%). This may be due to intra-breed variability affected by different genetic predisposition of each cows, their performance or individual response to changes in feeding ration.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    69-76

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85043682608