Vliv plemene, pořadí a stadia laktace na zastoupení mastných kyselin mléčného tuku koz
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43896469" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43896469 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv plemene, pořadí a stadia laktace na zastoupení mastných kyselin mléčného tuku koz
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posoudit změny v zastoupení mastných kyselin s krátkým, středně dlouhým a dlouhým řetězcem v závislosti na plemeni, pořadí a stadiu laktace. Zastoupení skupin mastných kyselin v mléčném tuku je ovlivněno několika faktory, především pak plemenem a stadiem laktace. U obou faktorů byla zjištěna statistická významnost u skupiny mastných kyselin s dlouhým řetězcem (0,01, resp. 0,05). Výrazné rozdíly v zastoupení mastných kyselin v rámci obou faktorů zjištěné v této práci však byly pravděpodobně způsobeny zejména krmnou dávkou, jejíž hlavní součástí byla pastva, která se v průběhu laktace rovněž výrazně mění.
Název v anglickém jazyce
The effect of breed, parity and stege of lactation on proportion of milk fatty acids in goats.
Popis výsledku anglicky
The aim of the work was to evaluate changes in proportion of short, medium and long chain fatty acids depending on the breed, parity and stage of lactation. The proportion of fatty acid groups in milk fat is influenced by several factors, particularly by breed and stage of lactation. For both factors, statistical significance was found for the long chain fatty acid group (0.01 and 0.05, respectively). Significant differences in the proportion of fatty acids within both factors found in this work, however, were probably caused mainly by the feed ration. The main part of feed ration was pasture, which also significantly changed during lactation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků XIV. Sborník referátů ze semináře s mezinárodní účastí
ISBN
978-80-7509-494-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
45-47
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
18. 5. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—