Evaluation of fatty acid composition in organic goat milk during the lactation period
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00187887" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00187887 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Evaluation of fatty acid composition in organic goat milk during the lactation period
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo zhodnotit vliv faktoru fáze laktace na obsahy jednotlivých mastných kyselin (MK) a dopočtených skupin MK v kozím mléce . sledování se uskutečnilo na eko-farmě Olešenka v průběhu roku 2011, na farmě jsou chovány kozy plemene hnědá krátkosrstá. Do sledování bylo zapojeno 9 koz na druhé laktaci, které byly po celou dobu sledování chovány na pastvě s příkrmem ovsa během dojení. Mastné kyseliny byly stanoveny pomocí plynové kapilární chromatografie. Fáze laktace měla statisticky průkazný vliv na všechny sledované MK. Nejvíce zastoupená byla kyselina palmitová a olejová. Obsah CLA byl nejvyšší uprostřed laktace.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of fatty acid composition in organic goat milk during the lactation period
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the effect of stage of lactation on the content of individual fatty acids, also on the most important gorups of fatty acids in goat milk. The study was carried out on organic farm Olešenka during the year 2011. The experiment involved 9 goats of Brown short-haired breed, all goats were on the second lastation and gave birth to twins. Daily feeding ration was based on pasture (ad libitum) with the addition of organic oat. Fatty acids were determinated using gass chromatography. Under the study it was found that the stage of lactation had a significant effect on contents of all monitored individual fatty acids. Also all interpolated groups of fatty acids were significantly affected by stage of lactation. In goat milkfat were the most represented palmitic acid and oleic acid. CLA content was highest in the middle of the monitoring.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Animal Physiology 2012
ISBN
978-80-7375-616-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
92-97
Název nakladatele
—
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Lednice
Datum konání akce
24. 5. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—