Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Zdravotně negativně působící nasycené mastné kyseliny a hodnocení jejich změn v mléce z hlediska optimalizace složení mléčného tuku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F08%3A00009637" target="_blank" >RIV/60076658:12220/08:00009637 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of changes in the content of adverse saturated fatty acids in cow milk with a view to optimising the composition of milk fat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Saturated fatty acids, mainly nutritionally adverse lauric, myristic and palmitic acids, were determined in the milk fat of Czech Pied (syn. Czech Fleckvieh) cattle (n = 20 and 19) and Holstein cattle (n = 14 and 17) dairy cows bred under standard milk farm conditions during summer and winter feeding periods. The selected cows of both breeds were housed together and were received the same feeds. Grass silage and maize silage were the main feeds in July 2004 and in February 2005, respectively. Lauric, myristic and palmitic acids were the prevailing fatty acids in the milk fat with their joint proportion between 47 % and 50.87 % of total fatty acids, depending on diet and breed. While changes in the diets significantly affected the proportion of these three acids in both breeds (P < 0.01 and P < 0.05, respectively), the effect of breed was insignificant. Therefore, a considerable decrease in proportion of the adverse fatty acids in milk fat cannot be achieved by the usual changes in feed

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of changes in the content of adverse saturated fatty acids in cow milk with a view to optimising the composition of milk fat

  • Popis výsledku anglicky

    Saturated fatty acids, mainly nutritionally adverse lauric, myristic and palmitic acids, were determined in the milk fat of Czech Pied (syn. Czech Fleckvieh) cattle (n = 20 and 19) and Holstein cattle (n = 14 and 17) dairy cows bred under standard milk farm conditions during summer and winter feeding periods. The selected cows of both breeds were housed together and were received the same feeds. Grass silage and maize silage were the main feeds in July 2004 and in February 2005, respectively. Lauric, myristic and palmitic acids were the prevailing fatty acids in the milk fat with their joint proportion between 47 % and 50.87 % of total fatty acids, depending on diet and breed. While changes in the diets significantly affected the proportion of these three acids in both breeds (P < 0.01 and P < 0.05, respectively), the effect of breed was insignificant. Therefore, a considerable decrease in proportion of the adverse fatty acids in milk fat cannot be achieved by the usual changes in feed

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    MILCHWISSENSCHAFT

  • ISSN

    0026-3788

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000252871700010

  • EID výsledku v databázi Scopus