Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Distribution of hypercholesterolemic fatty acids and atherogenic index in the milk fat of dairy cows.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010809" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010809 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Distribution of hypercholesterolemic fatty acids and atherogenic index in the milk fat of dairy cows.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Differences in proportion of hypercholesterolemic fatty acids (lauric, myristic and palmitic acid) from total fatty acids and in values of atherogenic index of milk fat were determined for the individual cows within a herd of 46 animals of Czech Pied (Fleckvieh) cattle bred under the same feeding and stabling conditions. Primary statistical characteristics (mean, relative standard deviation and range in %) were 3.52, 23.2 and 1.7-5.5 for lauric acid, 11.80, 15.2 and 7.0-14.9 for myristic acid and 27.71,6.2 and 23.8-31.1 for palmitic acid. The respective values for atherogenic index were 2.10, 20.2 and 1.2-3.3. It may be concluded from this data and from the evaluation of the acids and of atherogenic index distributions that existing differences in milk fat composition of particular dairy cows could be used for the selection of milk for the production of healthier milk products.

  • Název v anglickém jazyce

    Distribution of hypercholesterolemic fatty acids and atherogenic index in the milk fat of dairy cows.

  • Popis výsledku anglicky

    Differences in proportion of hypercholesterolemic fatty acids (lauric, myristic and palmitic acid) from total fatty acids and in values of atherogenic index of milk fat were determined for the individual cows within a herd of 46 animals of Czech Pied (Fleckvieh) cattle bred under the same feeding and stabling conditions. Primary statistical characteristics (mean, relative standard deviation and range in %) were 3.52, 23.2 and 1.7-5.5 for lauric acid, 11.80, 15.2 and 7.0-14.9 for myristic acid and 27.71,6.2 and 23.8-31.1 for palmitic acid. The respective values for atherogenic index were 2.10, 20.2 and 1.2-3.3. It may be concluded from this data and from the evaluation of the acids and of atherogenic index distributions that existing differences in milk fat composition of particular dairy cows could be used for the selection of milk for the production of healthier milk products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Milchwissenschaft-Milk Science International

  • ISSN

    0026-3788

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2009

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000265153300011

  • EID výsledku v databázi Scopus