Distribution of hypercholesterolemic fatty acids and atherogenic index in the milk fat of dairy cows.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010809" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010809 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Distribution of hypercholesterolemic fatty acids and atherogenic index in the milk fat of dairy cows.
Popis výsledku v původním jazyce
Differences in proportion of hypercholesterolemic fatty acids (lauric, myristic and palmitic acid) from total fatty acids and in values of atherogenic index of milk fat were determined for the individual cows within a herd of 46 animals of Czech Pied (Fleckvieh) cattle bred under the same feeding and stabling conditions. Primary statistical characteristics (mean, relative standard deviation and range in %) were 3.52, 23.2 and 1.7-5.5 for lauric acid, 11.80, 15.2 and 7.0-14.9 for myristic acid and 27.71,6.2 and 23.8-31.1 for palmitic acid. The respective values for atherogenic index were 2.10, 20.2 and 1.2-3.3. It may be concluded from this data and from the evaluation of the acids and of atherogenic index distributions that existing differences in milk fat composition of particular dairy cows could be used for the selection of milk for the production of healthier milk products.
Název v anglickém jazyce
Distribution of hypercholesterolemic fatty acids and atherogenic index in the milk fat of dairy cows.
Popis výsledku anglicky
Differences in proportion of hypercholesterolemic fatty acids (lauric, myristic and palmitic acid) from total fatty acids and in values of atherogenic index of milk fat were determined for the individual cows within a herd of 46 animals of Czech Pied (Fleckvieh) cattle bred under the same feeding and stabling conditions. Primary statistical characteristics (mean, relative standard deviation and range in %) were 3.52, 23.2 and 1.7-5.5 for lauric acid, 11.80, 15.2 and 7.0-14.9 for myristic acid and 27.71,6.2 and 23.8-31.1 for palmitic acid. The respective values for atherogenic index were 2.10, 20.2 and 1.2-3.3. It may be concluded from this data and from the evaluation of the acids and of atherogenic index distributions that existing differences in milk fat composition of particular dairy cows could be used for the selection of milk for the production of healthier milk products.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Milchwissenschaft-Milk Science International
ISSN
0026-3788
e-ISSN
—
Svazek periodika
2009
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000265153300011
EID výsledku v databázi Scopus
—