Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Živočišná výroba

Popis výsledku

Rozdíly v zastoupení mastných kyselin mléčného tuku byly zjišťovány u dojnic plemen český strakatý a holštýnský skot v květnu 2003, červenci 2004 a únoru 2005. Statisticky významné rozdíly byly zjištěny v roce 2003 v obsazích kyseliny kaprinové (C10:0),stearové (C18:0) a olejové (C18:1); v roce 2004 u kyseliny kapronové (C6:0), myristolejové (C14:1) a stearové (C18:0); v roce 2005 u kyseliny myristolejové (C14:1) a palmitolejové (C16:1). Klíčová slova: český strakatý skot, mléčný tuk, zastoupení mastných kyselin

Klíčová slova

Czech Pied cattlemilk fatfatty acid proportion

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Fatty acids and composition of their important groups in milk fat of Czech Pied cattle

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In 2003, 2004 and 2005 milk fat composition was determined three times in 55 dairy cows of Czech Pied cattle housed in a byre with stanchions and fed under conditions usual at Czech production farms. Fatty acids were determined by a gas chromatographic method, 26 acids out of the total 37 acids observed in chromatograms were identified. The highest proportions were observed for palmitic acid (29.25 +/- 2.98 %), oleic acid (24.47 +/- 3.27 %), myristic acid (12.14 +/- 1.80 %) and stearic acid (8.91 +/- 2.44 %). The proportions of saturated, unsaturated and monounsaturated fatty acids were 64.71 +/- 4.18, 31.96 +/- 4.20 and 27.45 +/- 3.42 % of total acids, respectively. The total proportion of nutritionally undesirable lauric, myristic and palmitic acidswas 45.26 +/- 4.77 %, while that of the desirable group of polyunsaturated fatty acids was 4.51 +/-1.09 %. The observed relatively wide ranges of the individual groups of fatty acids indicate that it is possible to improve the milk fat co

  • Název v anglickém jazyce

    Fatty acids and composition of their important groups in milk fat of Czech Pied cattle

  • Popis výsledku anglicky

    In 2003, 2004 and 2005 milk fat composition was determined three times in 55 dairy cows of Czech Pied cattle housed in a byre with stanchions and fed under conditions usual at Czech production farms. Fatty acids were determined by a gas chromatographic method, 26 acids out of the total 37 acids observed in chromatograms were identified. The highest proportions were observed for palmitic acid (29.25 +/- 2.98 %), oleic acid (24.47 +/- 3.27 %), myristic acid (12.14 +/- 1.80 %) and stearic acid (8.91 +/- 2.44 %). The proportions of saturated, unsaturated and monounsaturated fatty acids were 64.71 +/- 4.18, 31.96 +/- 4.20 and 27.45 +/- 3.42 % of total acids, respectively. The total proportion of nutritionally undesirable lauric, myristic and palmitic acidswas 45.26 +/- 4.77 %, while that of the desirable group of polyunsaturated fatty acids was 4.51 +/-1.09 %. The observed relatively wide ranges of the individual groups of fatty acids indicate that it is possible to improve the milk fat co

Klasifikace

  • Druh

    Jx - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science : Živočišná výroba

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    51

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    181-188

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus