Vliv individuality v rámci plemene na složení mléčného tuku skotu.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43885391" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43885391 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/13:HA26
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv individuality v rámci plemene na složení mléčného tuku skotu.
Popis výsledku v původním jazyce
Mastné kyseliny v mléce jsou důležité z nutričního i technologického hlediska. Zastoupení, příp. vzájemný poměr mezi skupinami nasycených (SFA) a nenasycených (UFA) mastných kyselin určují některé jakostní ukazatele mléka a mléčných výrobků. Cílem prácebylo zjistit zastoupení a variabilitu SFA a UFA u dvou nejčastěji dojených plemen v ČR (české strakaté (C), n = 31; holštýnské (H), n = 32) a posoudit vliv plemene a individuality dojnic na tyto ukazatele. V rámci plemen byla zjištěna rozdílná zastoupeníSFA (C 68,7 %, H 69,2 %) i UFA (C 34,1 %, H 32,8 %). Zatímco vliv plemene byl těsně nad hranicí statistické významnosti (p = 0,0556 SFA; resp. 0,0961 UFA), vliv individuality dojnic byl statisticky vysoce významný (p{0,001). Z výsledků vyplývá, že selekcí vybraných dojnic lze dosáhnout cílených změn ve složení skupin mastných kyselin mléčného tuku.
Název v anglickém jazyce
Effect of individuality within a breed on bovine milk fat composition.
Popis výsledku anglicky
Fatty acid composition of bovine milk fat affects both nutritional and technological properties of milk. The proportion or the ratio of saturated (SFA) and unsaturated (UFA) fatty acids determines some quality indices of milk and milk products. The aim of this work was to detect SFA and UFA proportion and variability in milk fat of two milking breeds prevailing in the Czech Republic (Czech Fleckvieh (CF), n = 31 and Holstein (H), n = 32) and to evaluate the effects of breed and cow individuality on these parameters. Different proportion of both SFA (CF 68.7 and H 69.2% of total fatty acids) and UFA (CF 34.1 and H 32.8%) was determined in milk fat of CF and H cows, respectively. While the effect of breed was slightly above statistical significance (respective p values SFA 0.0556 and UFA 0.0961), the effect of cow individuality was significant (p { 0.001). The purposive selection of milking cows can be thus a useful way to affect SFA and UFA ratio in milk fat.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
141
Číslo periodika v rámci svazku
141
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"'XXV'"-"'XXXVIII'"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—