Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv individuality v rámci plemene na složení mléčného tuku skotu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F13%3A43885391" target="_blank" >RIV/60076658:12220/13:43885391 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/13:HA26

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv individuality v rámci plemene na složení mléčného tuku skotu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mastné kyseliny v mléce jsou důležité z nutričního i technologického hlediska. Zastoupení, příp. vzájemný poměr mezi skupinami nasycených (SFA) a nenasycených (UFA) mastných kyselin určují některé jakostní ukazatele mléka a mléčných výrobků. Cílem prácebylo zjistit zastoupení a variabilitu SFA a UFA u dvou nejčastěji dojených plemen v ČR (české strakaté (C), n = 31; holštýnské (H), n = 32) a posoudit vliv plemene a individuality dojnic na tyto ukazatele. V rámci plemen byla zjištěna rozdílná zastoupeníSFA (C 68,7 %, H 69,2 %) i UFA (C 34,1 %, H 32,8 %). Zatímco vliv plemene byl těsně nad hranicí statistické významnosti (p = 0,0556 SFA; resp. 0,0961 UFA), vliv individuality dojnic byl statisticky vysoce významný (p{0,001). Z výsledků vyplývá, že selekcí vybraných dojnic lze dosáhnout cílených změn ve složení skupin mastných kyselin mléčného tuku.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of individuality within a breed on bovine milk fat composition.

  • Popis výsledku anglicky

    Fatty acid composition of bovine milk fat affects both nutritional and technological properties of milk. The proportion or the ratio of saturated (SFA) and unsaturated (UFA) fatty acids determines some quality indices of milk and milk products. The aim of this work was to detect SFA and UFA proportion and variability in milk fat of two milking breeds prevailing in the Czech Republic (Czech Fleckvieh (CF), n = 31 and Holstein (H), n = 32) and to evaluate the effects of breed and cow individuality on these parameters. Different proportion of both SFA (CF 68.7 and H 69.2% of total fatty acids) and UFA (CF 34.1 and H 32.8%) was determined in milk fat of CF and H cows, respectively. While the effect of breed was slightly above statistical significance (respective p values SFA 0.0556 and UFA 0.0961), the effect of cow individuality was significant (p { 0.001). The purposive selection of milking cows can be thus a useful way to affect SFA and UFA ratio in milk fat.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    141

  • Číslo periodika v rámci svazku

    141

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    "'XXV'"-"'XXXVIII'"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus